Papa Franjo u poslanici objavio planove za reforme Katoličke crkve

Cilj tih reformi je da se formira u većem stepenu misionarska i milosrdnija crkva koja posebnu pažnju poklanja siromašnima
4 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.11.2013. 13:25h

Papa Franjo izdao je poslanicu za svoje papstvo, u kojoj je iznio smjernice na koji način Katolička crkva i samo papstvo moraju da budu reformisani.

Cilj tih reformi je da se formira u većem stepenu misionarska i milosrdnija crkva koja posebnu pažnju poklanja siromašnima.

Franjo je u dokumentu, koji je objavljen danas, objedinio prioritete koje je iznosio u propovjedima, govorima i intervjuima tokom proteklih osam mjeseci i stavio ih u širi kontekst načina na koji treba ponovo ojačati jevanđelsku misiju crkve u svijetu koji karakterišu ravnodušnost, sekularizam i ogromna nejednakost u prihodima.

On je objasnio svoje najkontroverznije komentare u kojima je kritikovao "opsesiju" Katoličke crkve za prenošenje različitih nepovezanih doktrina, istakavši da je u crkvenoj "hijerarhiji istina" milosrđe na prvom mjestu i da je ono što se "broji" vraćanje ljudi vjeri.

Papa je kritikovao centralizam crkve koji, kako je ocijenio, spriječava njen misionarsi domašaj, prenijela je agencija AP.

Bonus video: