Oslo: Uhapšen Brejvikov pristalica

Ukoliko osumnjičeni na kraju bude optužen za diskriminaciju ili govor mržnje, mogao bi da se suoči sa novčanom kaznom i tri godine robije
2 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Rojters
Anders Brejvik, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.11.2013. 19:15h

Norveška policija je uhapsila muškarca, osumnjičenog da je na "Tviteru" postavljao rasističke opaske i poruke podrške masovnom ubici Andersu Beringu Brejviku.

Osumnjičeni muškarac, star dvadesetak godina, čiji identitet nije otkriven, na popularnoj društvenoj mreži predstavio se kao "Neger Jeger" ("lovac na crnce"), prenosi AFP.

On je uhapšen u petak pošto je protiv njega podignuta tužba, a u subotu je pušten na slobodu nakon što je ispitan, rekao je portparol policije Einar Sparbo Lisnes, dodavši da je tokom pretrage iz njegove kuće zaplijenjena kompjuterska oprema i da je istraga u toku.

"Osumnjičeni je priznao krivicu za neke optužbe, to jest da je autor komentara koji su objavljeni na njegovom nalogu na 'Tviteru', ali poriče da su oni prijeteće prirode"

"On je priznao krivicu za neke optužbe, to jest da je autor komentara koji su objavljeni na njegovom nalogu na 'Tviteru', ali poriče da su oni prijeteće prirode", rekao je Lisnes.

"U ovoj fazi, nemamo ništa što ukazuje da je on član neke grupe ili mreže", dodao je portparol norveške policije.

Na nalogu osumnjičenog na društvenoj mreži nalazi se fotografija Brejvika na kojoj on u ratnoj opremi puca na imigrante, među kojima ima i djece, a ispod koje se nalazi natpis: "Nebelci su pretrpali planetu".

Nakon hapšenja, bezbjednosni parametri na njegovom nalogu su promijenjeni i "tvitovi" su dostupni samo odobrenim pratiocima, a norveški mediji prenose da se u njima nalaze poruke podrške Brejviku, koji je jula 2011. godine ubio 77 ljudi u Norveškoj u ime rata protiv multikulturalizma.

Ukoliko osumnjičeni na kraju bude optužen za diskriminaciju ili govor mržnje, mogao bi da se suoči sa novčanom kaznom i tri godine robije.

Bonus video: