Šojble: Euro je stabilan, više nema opasnosti od širenja krize

Njemački ministar finansija je kazao da postignuća Grčke, uključujući ekonomski rast bolji od očekivanog i smanjen deficit, zaslužuju poštovanje
2 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.11.2013. 14:58h

Više ne postoji opasnost od širenja krize u eurozoni, ocijenio je njemački ministar finansija Volfgang Šojble u Berlinu na konferenciji koju je organizovao dnevni list "Sueddeutsche Zeitung".

"Euro je stabilan, finansijska tržišta nijesu više zabrinuta za budućnost eurozone i nema više opasnosti od 'zaraze'", rekao je Šojble.

On je dodao da postignuća Grčke, uključujući ekonomski rast bolji od očekivanog i smanjen deficit, zaslužuju poštovanje, prenosi Business.

Grčki premijer Antonis Samaras je u svom govoru na konferenciji ponovio da njegova zemlja ne treba dodatnu pomoć za izlazak iz krize, već samo treba da ispuni obaveze sadašnjeg programa pomoći.

On je rekao da će 2014. Grčka nakon šest godina izaći iz recesije.

Predstavnici "trojke" (Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda) trebalo bi početkom decembra da dođu u Grčku kako bi razmotrili ispunjava li Atina uslove za isplatu naredne rate finansijske pomoći.

Bonus video: