Mladi su najveće žrtve krize, ona može stvoriti "izgubljenu generaciju"

"Postojeća kriza, koja se ogleda kroz smanjenje plata i rast nezaposlenosti, nailazi na nerazumijevanje, a ponekad i bijes u velikom broju evropskih zemalja"
1 komentar(a)
nezaposlenost, besparica, kriza, Foto: Shutterstock
nezaposlenost, besparica, kriza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2013. 13:44h

Iz Evropske centralne banke upozoravaju da su mladi najveće žrtve ekonomske krize, odnosno nezaposlenosti.

Benoa Kere, jedan od čelnika ECB upozorio je da bez akcije eurozone za podsticanje ekonomskog rasta, ali i solidarnosti kao imperativa zemalja pogođenih krizom, postoji opasnost od stvaranja "izgubljene generacije".

"Postojeća kriza, koja se ogleda kroz smanjenje plata i rast nezaposlenosti, nailazi na nerazumijevanje, a ponekad i bijes u velikom broju evropskih zemalja", rekao je on, dodajući da su mladi u Evropi najveće žrtve nezaposlenosti.

Kere je gostovao na nezavisnom univerzitetu Lige za ljudska prava te se obratio tamošnjim studentima.

"Stopa nezaposlenosti je u eurozoni u septembru dostigla 12,2 odsto, dok je prije početka finansijske krize, u drugom tromjesečju 2007. godine, iznosila 7,6 odsto. Mladi su najveća žrtva nezaposlenosti, jer je oko 3,5 miliona osoba mlađih od 25 godina bez posla, što je skoro četvrtina populacije tog doba", naveo je Kere.

Nužna solidarnost

Kere je podsjetio da stopa nezaposlenosti među mladima ispod 25 godina u Grčkoj i Španiji prelazi 50 odsto, ali smatra da problem nezaposlenosti mladih mora da bude riješen pomoću nacionalnih i evropskih instrumenata vlasti.

"U odsustvu odlučne akcije u pogledu podsticaja ekonomskog rasta, postoji opasnost od stvaranja izgubljene generacije, kao što se dogodilo u Evropi u tragičnim okolnostima 1914-18. godine", upozorava čelnik ECB.

Cjelokupna situacija, kako je rekao, dovodi do gubitka povjerenja u nacionalne i evropske institucije te zaključio kako "međusobna zavisnost i zajednička odgovornost, koje nameće jedinstvena moneta eurozone, iziskuju kao imperativ evropsku solidarnost u borbi protiv krize".

Bonus video: