Neredi u Kijevu: Demonstranti pokušali da uđu u zgradu Vlade

Demonstranti su pokušali da probiju policijski kordon oko zgrade, a neki od okupljenih bacali su na policajce kamenice i transparente
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2013. 20:56h

Hiljade proevropskih demonstranata pokušali su danas da uđu u zgradu vlade u Kijevu, sukobivši se sa policijom koja je upotrebila suzavac kako bi ih rastjerala.

Demonstranti su pokušali da probiju policijski kordon oko zgrade, a neki od okupljenih bacali su na policajce kamenice i transparente.

Prema podacima policije, na protestu zbog odluke Ukrajine da ne potpise Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da obnovi aktivan dijalog sa Moskvom okupilo se 20.000 ljudi, dok organizatori tvrde da se se okupilo 100.000 ljudi.

Demonstranti nose zastave EU i opozicije, kao i transparente na kojima piše "Mi nismo SSSR, mi smo EU" i "Ja volim EU", tražeći ostavku predsjednika Viktora Janukoviča i oslobađanje bivše premijerke i liderke opozicije Julije Timošenko iz zatvora.

Policija je saopštila da su za vrijeme protestne šetnje pojedini demonstranti jajima gađali statuu sovjetskog revolucionarnog vođe Vladimira Iljiča Lenjina.

Protesti su organizovani zbog iznenadne odluke vlade u Kijevu od četvrtka da ne potpiše ključni sporazum sa EU.

Zapadne diplomate su ocijenile da je takva odluka rezultat pritiska Moskve, dok Kijev ističe da je donijeta iz ekonomskih razloga.

U zapadnom gradu Ljvovu, demonstranti su podigli osam šatora sa zastavama EU pred planirani skup, a u Sevastopolju, gradu na Krimu gdje se nalazi ruska flota, organizovani su protesti i prozapadnih i proruskih grupa, a policija je morala da blokira saobraćaj u gradu.

Galerija