Timošenko pozvala na proteste: Izađite na ulice

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je evropske države da su vršile pritisak na Ukrajinu kako bi potpisala sporazum s EU
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2013. 08:52h

Zatvorena bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko pozvala je juče narod da izađe na protest povodom vladine odluke da ne potpiše trgovinski sporazum sa EU.

„Pozivam čitav narod da reaguje na ovo kao što bi reagovao na državni udar, a to je da izađe na ulice“, navodi se u pismu Timošenko, koje je pročitao njen advokat.

Isti poziv uputili su poslanici opozicije. Nekoliko stotina demonstranata provelo je noć između četvrtka i petka na centralnom trgu u Kijevu u znak protesta zbog vladine odluke da ne potpiše sporazum o jačanju veza sa EU i okretanju Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je evropske države da su vršile pritisak na Ukrajinu kako bi potpisala sporazum s EU.

"U suštini, mi smo slušali prijetnje naših evropskih kolega prema Ukrajini, sve do pomoći u organizovanju masovnih protesta“, rekao je Putin novinarima u Sankt Peterburgu.

"To i jeste pritisak, to i jeste ucjena“. Međutim, predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič je u telefonskom razgovoru s predsjednicom Litvanije Dalom Gribauskajte saopštio da Kijev ne može da potpiše sporazum s EU zbog ekonomskog pritiska i ucjena Rusije.

Bonus video: