Francuska vlada "preživjela" glasanje o povjerenju

Francuski predsjednik našao se na udaru žestokih kritika nakon što su se pojavili snimci njegovog ličnog čuvara Alexandra Benalle kako udara protestanta i vuče ženu, noseći policijsku kacigu i palicu dok nije bio u službi
64 pregleda 0 komentar(a)
Edurad Filip, Foto: Reuters
Edurad Filip, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2018. 18:57h

Francuska vlada je u utorak u parlamentu uvjerljivo prošla prvo izjašnjavanje o povjerenju koje su tražili opozicioni zastupnici zbog slučaja bivšeg čuvara predsjednika Emmanuela Macrona.

Prijedlog opozicionih konzervativaca da se uskrati povjerenje vladi dobio je 143 glasa, znatno manje od 289 potrebnih za rušenje vlade, što je potvrda da Macron i njegova "Republika u pokretu" imaju čvrstu većinu u parlamentu. Drugo glasanje na prijedlog lijeve opozicije očekuje se kasnije u utorak no nema nikakve izglede za uspjeh.

"Slučaj Benalla", uprkos pobjedi u parlamentu, štetio je Macronovoj popularnosti i narušio dio njegovih planova.

Francuski predsjednik našao se na udaru žestokih kritika nakon što su se pojavili snimci njegovog ličnog čuvara Alexandra Benalle kako udara protestanta i vuče ženu, noseći policijsku kacigu i palicu dok nije bio u službi.

Kritičari smatraju da je Macronova kancelarija propustila odgovarajuće kazniti Benallu ili ga predati pravosuđu.

Macron se našao na meti oštrih kritika i u utorak tokom rasprave o povjerenju vladi na prijedloge desnice i ljevice .

Ovo je "skandal predsjednika države koji je štitio i dao povlasticu čovjeku koji mu je učinio uslugu", istaknuo je čelnik grupe Republikanaca (LR, desna opozicija) Christian Jacob, braneći prvi prijedlog.

Ovaj će slučaj "ostaviti dubok trag. Politički i moralni trag za predsjednika države i institucijski za ustroj javne vlasti", rekao je.

Komunistički čelnik Andre Chassaigne, predlagatelj u ime socijalista, komunista i radikalne ljevice (Nepokorena Francuska, LFI) ocijenio je da je slučaj Macron-Benalla omogućio da se razotkrije kako zapravo predsjednik obnaša vlast" i "otvorio ranu koja neće zacijeljeti".

Ovo je prvi put da je francuski parlament istovremeno raspravljao o dva prijedloga o glasanju o povjerenju, no prijedlozi nisu imali izgleda da uspiju. Republikanci imaju tek 103 zastupnika a ljevica 63, što znači da ne mogu dobiti potrebnu većinu kako bi srušili vladu, prenosi Hina.

Bonus video: