Švajcarci glasaju na referendumu o ograničavanju plata izvršnih direktora

"Izvršni direktor Kredit suisa je u jednom trenutku zarađivao 820 puta više nego njegov najmanje plaćeni radnik. Želimo da to zaustavimo"
72 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2013. 21:26h

U Švajcarskoj se 24. novembra održava referendum na kojem će birači odlučivati o novim mjerama koje imaju za cilj ograničavanje plata izvršnim direktorima kompanija.

Ovim mjerama, ukoliko dobiju dovoljnu podršku, biće ograničene plate izvršnih direktora na 12 mjesečnih zarada koje u istoj kompaniji prima najmanje plaćeni zaposleni.

Inicijativu 1:12 podržali su Mladi socijalisti, koji su sakupili neophodnih 100.000 potpisa da bi se raspisao referendum.

To je drugi put ove godine da Švajcarci glasaju o najvišim platama: u martu su glasali u korist ograničavanja velikih bonusa i da se zabrane izdašne otpremnine.

Oba referenduma odražavaju sve veći gnjev stanovništva zbog toga što pojedini u zemlji dobijaju i preko 200 puta više od onoga što njihovi radnici donesu kući.

Ranije ove godine, pojavila se informacija da je bankarski gigant UBS dodijelio 1,9 miliona eura u bonusima – što odgovara cifri koju je ova banka izgubila 2012.

"Posljednjih nekoliko godina ovi menadžeri su zaista dobijali mnogo – previše“, kazala je za BBC Korin Fankhauser iz Mladih socijalista.

"Na primjer, izvršni direktor Kredit suisa je u jednom trenutku zarađivao 820 puta više od njegovog najmanje plaćenog radnika. Želimo da to zaustavimo".

Premda su do naslovnih strana stigle informacije o višemilionskim platama u velikim bankama, to nije cijela slika.

Pravi stub njene ekonomije su stotine malih i srednjih preduzeća širom zemlje. Ova šema bi takođe uticala na njih, a među njihovim menadžerima su podijeljena mišljenja.

Kvalitet – prioritet

Tomas Gerber je vlasnik i izvršni direktor Amarena AG-a, kompanije koja se bavi izradom kuhinja i namještaja. Ovo nije velika kompanija, ali ona ima klijente na četiri kontinenta.

Pojedini poslovni lideri ističu da bi ograničavanje plata na tako ekstreman način značilo da vodeće švajcarske kompanije ne bi bile u stanju da privuku najbolje ljude ako ne bi mogle da im ponude i najbolje plate

"Mislim da je to veoma loše za imidž Švajcarske, za nas kao proizvođače, ako smo samo na naslovnim stranama zbog pretjeranih plata koje dajemo menadžerima", objašnjava on.

"Švajcarska nije samo dom velikog broja kompanija, mi smo društvo. Smatram da bismo morali da se vratimo kvalitetu prozivoda... To je važni dio našeg poslovanja, ne velike plate".

Međutim, ne dijele svi Gerberovo mišljenje. Mnogi vlasnici i menadžeri strahuju da bi zbog grešaka nekoliko velikih kompanija bila kažnjena sva švajcarska preduzeća.

U skladu sa politikom kompanije, Kurt Šaer, vlasnik i direktor kompanije koja se bavi izradom bicikala na električni pogon BikeTach, zarađuje pet puta koliko njegovi zaposleni i on, takođe, ne želi više od toga.

"Naravno da sam protiv visokih plata“, insistirao je.

"To nije dobro za naš imidž. Ali ne želimo da vlada utiče na kompanije. To je slobodna odluka akcionara koliko žele da plate menadžment i uposlene".

Šaer upozorava da bi proguravanje inicijative 1:12 koštalo njegovu kompaniju i vremena i novca kako bi vladinim revizorima dokazao da BikeTech poštuje pravila koje već godinama slijedi.

"Morao bih da uposlim više ljudi u našem sektoru računovodstva“, kazao je za BBC.

"Želio bih da utrošim taj novac na stvaranje novih proizvoda, na stvaranje novih tržišta... ne da trošim novac samo da bih slijedio neka glupava pravila“.

Rizik od smanjenja svih plata

Ni švajcarska vlada nije oduševljena po pitanju incijative 1:12, ističući kako ta zemlja ima relativno uspješnu tradiciju socijalnog partnerstva između poslovnih lidera i radnika.

"Naš način ugovaranja plata je doveo do velikog broja radnih mjesta i veoma niske stope nezaposlenosti“, tvrdi ministar ekonomije Johan Šnajder-Aman.

"To nazivam švajcarskim receptom za uspjeh. Ne želim da dovedem u rizik ovaj korisni sistem.

Istraživanja javnog mnjenja sugerišu da će ovo biti neizvjestan referendum, ali posljednja sugerišu da birači misle da je incijativa 1:12 suviše ekstremna

Pojedini poslovni lideri ističu da bi ograničavanje plata na tako ekstreman način značilo da vodeće švajcarske kompanije ne bi bile u stanju da privuku najbolje ljude ako ne bi mogle da im ponude i najbolje plate.

Ali ovaj argument nije naišao na veliki podršku, prosto zbog toga što su istraživanja javnog mnjenja sprovedena posljednjih mjeseci pokazala da samo pominjanje visokih plata izaziva gnjev kod švajcarskih birača.

Argument koji ima više smisla je da bi strane kompanije mogle donijeti odluku protiv poslovanja u Švajcarskoj zbog ograničavanja plata – što bi, prema riječima kritičara ovog referenduma, izazvalo rast nezaposlenosti i manje prihode od poreza.

Ali, na kraju krajeva, ni vlada niti poslovni lideri neće o ovome imati posljednju riječ. Umjesto toga, u dugoj tradiciji direktne demokratije u Švajcarskoj, birači će donijeti tu odluku.

Istraživanja javnog mnjenja sugerišu da će ovo biti neizvjestan referendum, ali posljednja sugerišu da birači misle da je incijativa 1:12 suviše ekstremna.

Međutim, činjenica da Švajcarci uopšte održavaju referendum, samo nekoliko mjeseci nakon što su smanjili bonuse, poruka je visokoplaćenim šefovima u velikim kompanijama da prekomjene plate djeluju jednostavno suviše pohlepno.

Kampanja 12 kolačića

Mladi socijalisti su osmislili i zaista dobru kampanju: prolaznicima na ulici dijele čokoladne kolačiće i kažu im da mogu dobiti do 12 kolačića ako to žele.

Naravno, niko neće, jer ne želi da djeluje pohlepno. Isti stav, poručuju Mladi socijalisti, trebalo bi da se primijeni na plate izvršnih direktora.

Galerija

Bonus video: