Ukrajina: I Kličko za sporazum sa Briselom

Aktivisti, koji planiraju da protest nastave do daljnjeg, demonstracije porede sa "narandžastom revolucijom" iz 2004. godine protiv tadašnjeg predsjedničkog kandidata
2 komentar(a)
Vitalij Kličko, Foto: Beta/AP
Vitalij Kličko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.11.2013. 14:07h

Više od hiljadu Ukrajinaca provelo je noć na trgu u Kijevu, protestujući zbog odluke vlasti da odustanu od potpisivanja sporazuma o jačanju veza sa Briselom

Okupljenima na Trgu nezavisnost pridružili su se i opozicioni lideri, među kojima i bivši svjetski bokserski šampion Vitalij Kličko, a u gradu su raspoređeni pripadnici policije za razbijanje demonstracija, piše BBC.

Aktivisti, koji planiraju da protest nastave do daljnjeg, demonstracije porede sa "narandžastom revolucijom" iz 2004. godine protiv tadašnjeg predsjedničkog kandidata Viktora Janukoviča, naklonjenog Moskvi, čiji su izbor narušile brojne nepravilnosti.

Janukovič je sada na vlasti, dok se liderka opozicije i bivši premijer Julija Timošenko, nalazi u zatvoru zbog zloupotrebe položaja. Aktivisti u Ukrajini prikupljaju podršku preko društvenih mreža, a manji protesti su održani i u gradovima Donjeck, Ivano-Frankivsk, Luck, Užgorod i Lavov, navodi britanska medijska kuća.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov izjavio je ranije danas da je odluka Kijeva da ne potpiše sporazum o jačanju veza sa EU taktička i da je donijeta isključivo iz ekonomskih razloga.

Bonus video: