Na slobodi još četiri člana Grinpisa

Piter Vilkoks je oslobođen zajedno sa Švajcarcem Markom Veberom, Britancem Antonijem Peretom i Holanđankom Faizom Olahsen
0 komentar(a)
antoni pereta, Foto: Beta/AP
antoni pereta, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.11.2013. 11:55h

Iz ruskog zatvora u Sankt Peterburgu danas su uz kauciju pušteni američki kapetan i tri člana posade broda "Grinpisa" koji su uhapšeni u vodama Arktika.

Piter Vilkoks je oslobođen zajedno sa Švajcarcem Markom Veberom, Britancem Antonijem Peretom i Holanđankom Faizom Olahsen, čime je ukupan broj oslobođenih povećan na 15, od 30 aktivista "Grinpisa" koji su bili pritvoreni, prenijela je agencija AP.

Sudije u Sankt Peterburgu su ove sedmice odobrile kauciju za 26 aktivista "Grinpisa koji su uhapšeni 19. septembra na ledolomcu "Arktik sanrajz" pri pokušaju da održe protest protiv eksploatacije nafte u vodama Arktika.

Advokati "Grinpisa" su podnijeli zahtev za oslobađanje Australijanca Kolina Rasela, kojem u ponedjeljak nije odobreno puštanje iz pritvora uz kauciju.

Ove odluke sudija u Sankt Petreburgu mogle bi da ublaže oštre kritike koje na račun Rusije stižu iz inostranstva zbog pritvaranja tih aktivista koji se i dalje suočavaju sa optužbama za huliganizam, a koje povlače kaznu do sedam godina zatvora.

Bonus video: