Česi spavali na ulici kako bi skrenuli pažnju na beskućnike

Najčešće žrtve zime u Češkoj su upravo beskućnici koji se nisu sklonili u neki od brojnih azila
1 komentar(a)
Prag, Foto: Enjoyourholiday.com
Prag, Foto: Enjoyourholiday.com
Ažurirano: 22.11.2013. 11:11h

Česi su u osam gradova proveli noć na ulici kako bi upozorili vlasti da treba da pomognu beskućnicima, pred predstojeću zimu.

U Homutovu na sjeveru Češke "Noć napolju" organizovalo je udruženje građana Kuprospehu, a prije nego što se petoro odvažnih uputilo sa kartonima umjesto dušeka da traži prenoćište pod zvijezdama žitelji Homutova mogli su da se uključe u debate, upoznaju životne price beskućnika i donesu toplu odjeću.

"Pomalo simbolično smo odabrali prolaz kod vijećnice ali uglavnom iz praktičnih razloga. Tu ne duva vjetar. Nadam se da će se činovnici kada krenu na posao zaustaviti da nam ponude čaj i pitaju kako smo a da nam se možda pridruže naredne godine", kazao je češkom radiju jedan od organizatora kampanje pomoći beskućnicima, Martin Straka.

Češki ured za statistiku procijenio je na osnovu anketa prilikom popisa stanovništva 2011. godine da u Češkoj ima oko 11.500 beskućnika, najviše u Moravsko-šlezijskom regionu na Istoku zemlje, gdje na ulici živi preko 2.500 ljudi i u Pragu gdje ih je preko 1.200.

Preovlađuju muškarci a žena je svega 21 odsto. Najčešće žrtve zime u Češkoj su upravo beskućnici koji se nisu sklonili u neki od brojnih azila.

Bonus video: