Srušio se krov

Letonija: Najmanje 50 žrtava nesreće u Rigi

Da bi pomogla spasiocima da traže ljude na mjestima gdje su kupci bili kada se krov srušio, policija je napravila mapu na osnovu snimaka sa bezbjednosnih kamera
38 pregleda 0 komentar(a)
20.02.2019. 03:23h

Spasioci su izvlačili tijela iz ruševina supermarketa u letonskoj prijestonici, gdje je broj žrtava porastao na 50 u najtežoj nesreći posljednjih decenija u ovoj baltičkoj državi.

Kranovi su podizali ogromne betonske ploče iz ruševina prodavnice Maksima u predgrađu Rige, tražeći one koji su ostali zatrpani nakon rušenja krova kasno u četvrtak kada je bila puna kupaca.

Policija je saopštila da je broj žrtava dostigao 50, uključujući tri vatrogasca, koji su stradali kada se srušio drugi dio krova.

Povrijeđeno je najmanje 35 osoba.

Da bi pomogla spasiocima da traže ljude na mjestima gdje su kupci bili kada se krov srušio, policija je napravila mapu na osnovu snimaka sa bezbjednosnih kamera.

Letonska državna televizija je javila da bi čak 40 osoba moglo biti zatrpano, na osnovu infromacija sa kamera, ali ta cifra nije mogla biti potvrđena.

"Svaki sat, temperatura, visoka vlažnost vazduha – to su faktori koji smanjuju mogućnost da se nađu preživjeli. Međutim, naravno, nada uvijek postoji", rekao je šef hitne pomoći Armands Plorinš.

Uzrok rušenja je nepoznat, ali je ministar unutrašnjih poslova Rihards Kozlovskis rekao:

"Jasno je da postoji problem sa poštovanjem građevinskih propisa".

Lokalni mediji su javili da su radnici pravili baštu i igralište na krovu supermarketa, jednospatne zgrade na oko pola sata vožnje od centra grada.

Natovarili su toliko materijala na krov u posljednje dvije nedjelje da prosto ne razumijem,“ rekla je Nina Kameneva, penzionerka koja živi na 7. spratu zgrade preko puta supermarketa.

Gradonačelnik Rige Nils Usakovs je rekao da su ogromne vreće zemlje i pijeska na slaboj tački krova možda izazvale rušenje.

Premijer Valdis Dombrovskis je proglasio trodnevnu žalost, počev od danas, i saopštio da je nesreća uzdrmala Letoniju, bivšu sovjetsku republiku koja se pridružila Evropskoj uniji prije skoro deceniju, a sljedeće godine će postati članica eurozone.

U jednoj od nesreća koje su pogodile državu od dva miliona stanovnika, 23 Letonca je nestalo zajedno sa još oko 800 ostalih 1994, kada je estonski feribot potonuo u Baltičkom moru. U požaru koji je 2007. zahvatio jedan starački dom, poginulo je 26 osoba.

Oko 50 osoba se okupilo blizu ruševina, očekujući vijest o članovima porodice i rođacima, dok su drugi donosili svijeće i cvijeće.

"Tamo je bila moja supruga. Nemam nikakvu informciju o njoj, ne znam je li živa", izjavio je za Televiziju Rojters Igor Umanov.

Jedna djevojčica je izjavila za lokalni radio da je pošla u prodavnicu sa majkom kada je između njih pao betonski blok i zamalo je ostala zatrpana. Uspjela je da pobjegne, ali nije našla majku.

Lokalni mediji su objavili da je zgrada dobila arhitektonsku nagradu kada je završena 2011.

Galerija