Francuska: Uhapšen zbog niza napada u Parizu

Njegovi napadi doveli su do masovne policijske potjere i pojačali zabrinutost zbog nasilja prema medijima
0 komentar(a)
francuska policija, Foto: Reuters
francuska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2013. 08:22h

Francuske vlasti saopštile su da je muškarac uhapšen zbog niza napada u Parizu protekle nedjelje izvjesni Abdelhakim Dekar.

On je je 1998. godine osuđen na zatvorsku kaznu zbog povezanosti sa nizom ubistava u stilu Boni i Klajda.

Policija u Parizu tragala je za čovjekom koji se sumnjiči da je u ponedjeljak otvorio vatru u kancelarijama ljevičarskog lista "Liberasion", u kojoj je teško povrijeđen jedan fotoreporter, kao i da je pucao na kancelarije banke "Sosijete ženeral", a zatim oteo jedan automobil.

U međuvremenu, analiza DNK uzoraka uzetih sa osumnjičenog i uzoraka sa mjesta napada pokazala da je u pitanju ista osoba, javio je AFP.

Napadač je uhapšen u vozilu u jednoj podzemnoj javnoj garaži u zapadnom pariskom predgrađu Boa-Kolomb, a nekoliko izvora bliskih istrazi izjavilo je da je pronađen u polusvjesnom stanju, dok jedan izvor navodi da se sumnja da je pokušao da izvrši samoubistvo.

Policija vjeruje da je riječ o istoj osobi koja je prošlog petka upala u sjedište televizijskog kanala vesti "24 sata" (BFMTV), nakratko zaprijetila osoblju pištoljem poslije čega je pobjegla.

Vlasti su objavile novu fotografiju osumnjičenog u utorak i primile na stotine poziva od potencijalnih svedoka.

Njegovi napadi doveli su do masovne policijske potjere i pojačali zabrinutost zbog nasilja prema medijima.

Policijski izvori identifikovali su osumnjičenog kao Dekara, koji je 1998. godine osuđen na četiri godine zatvora, jer je kupio pištolj korišćen u napadima koje su 1994. izveli studentkinja Florens Rej i njen partner Odri Mopen, u kojima su ubijena tri policajca i jedan taksista.

Bonus video: