Aja Sofija između džamije i muzeja: Spor oko namjene između Turske i Grčke

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ta zemlja "nema šta da nauči" od Grčke o slobodi religije
324 pregleda 0 komentar(a)
Aja Sofija, Foto: Teslasociety.com
Aja Sofija, Foto: Teslasociety.com
Ažurirano: 20.11.2013. 19:04h

Turska i Grčka nastavile su danas razmjenu oštrih izjava povodom moguće promjene namjene jednog od najljepših simbola Istanbula, Aja Sofije.

AFP podsjeća da je prethodno grčko Ministarstvo spoljnih poslova oštro reagovalo na izjave turskih zvaničnika o mogućem pretvaranju muzeja u hramu Aja Sofija u džamiju.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ta zemlja "nema šta da nauči" od Grčke o slobodi religije, preneo je Frans pres.

U saopštenju Ankare navodi se da je "svima dobro poznat nepovoljan odnos grčke vlade prema kulturnim dobrima Otomanske epohe i mjestima za molitve".

Zvanična Atina je izjave turskih zvaničnika o pretvaranju muzeja u džamiju nazvala anahronizmom i izrazila čuđenje zbog toga što izjave dolaze iz zemlje koja teži ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

"Ponovljene izjave visokorangiranih turskih zvaničnika o pretvaranju hrišćanskih vizantijskih crkava u džamije predstavljaju uvredu vjerskih osjećanja za milione hrišćana", navedeno je u saopštenju grčkog ministarstva.

U saopštenju se dodaje da su "hrišćanske vizantijske crkve neotuđivi dio svjetske kulturne i vjerske baštine, prema kome se treba odnositi sa potrebnim uvažavanjem i zaštitnički".

Prije nekoliko dana, vicepremijer Turske Bulent Arinč izrazio je nadu da će za "jadnu džamiju Aja Sofiju ponovo doći bolji dani" i nazvao istorijski kompleks u Istanbulu "džamijom Aja Sofija", podsjeća francuska novinska agencija.

Sveta Sofija ili Crkva svete mudrosti sagrađena je 537. godine i do 1453. bila je saborna crkva i sjedište patrijaršije, da bi poslije pada Carigrada u Otomanskoj imperiji bila pretvorena u džamiju.

Po nalogu utemeljivača moderne Turske Kemala Ataturka, 1935. godine, umjesto džamije, u njoj je otvoren muzej.

Bonus video: