Istražitelji došli do posljednjih riječi pilota srušenog boinga

Kako je prenijela agencija Frans pres, vjeruje se da bi snimak mogao da ukaže na uzroke niza pogrešnih manevara koji su doveli do rušenja aviona
0 komentar(a)
kazanj, avionska nesreća, Foto: Beta/AP
kazanj, avionska nesreća, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.11.2013. 18:50h

Posljednja riječ pilota "boinga 737" koji se srušio na pistu aerodroma u Kazanju, je bila "krug", a nekoliko trenutaka kasnije došlo je do nesreće.

Istražitelji tog slučaja su objavili tu informaciju, nakon što je pronađen snimak razgovora u pilotskoj kabini prije udesa.

Kako je prenijela agencija Frans pres, vjeruje se da bi snimak mogao da ukaže na uzroke niza pogrešnih manevara koji su doveli do rušenja aviona.

Šef pomenutog komiteta Dmitrij Zaharov je danas rekao da njegovi istražitelji proučavaju mogućnost i tehničke i pilotske greške kao uzroka nesreće

Na traci se čuje kako pilot aviona "Tatarstan erlajnza", koji je dolazio iz Moskve, obavještava da je u pogrešnoj poziciji za prvo slijetanje i kako potvrđuje da je primio komandu iz kontrole leta da napravi krug oko aerodroma prije nego što pokuša da sleti po drugi put.

Prema riječima Vladimira Markina, portparola ruskog Istražnog komiteta, snimci razgovora između posade i kontrole leta zvuče "rutinski".

Šef pomenutog komiteta Dmitrij Zaharov je danas rekao da njegovi istražitelji proučavaju mogućnost i tehničke i pilotske greške kao uzroka nesreće.

U izvještaju moskovskog Međudržavnog vazduhoplovnog komiteta, koji istražuje avionske udese širom bivšeg SSR-a, navodi se da je, pripremajući avion za drugo slijetanje, posada isključila automatski pilot i stavila motore na maksimalnu snagu, podigavši time kljun aviona do ugla od 25 stepeni. Taj nagli manevar je očigledno prouzrokovao gubitak brzine letjelice.

Normalna procedura poslije neuspješnog slijetanja je da se motor stavi na "gotovo maksimalnu snagu", pri čemu mu se kljun podiže za samo pet do sedam stepeni, ističe Kevin Hajat, bivši šef pilota "Delta erlajnza" i predsjednik američke Fondacije za bezbjednost letjenja, dodajući da će istraga morati da se pozabavi pitanjem zbog čega su se piloti odlučili za tako pretjerano povećanje ugla.

Na visini od 700 metara posada je pokušala da ponovo uspostavi potrebnu brzinu, usmjerivši kljun aviona naniže, zbog čega je on počeo da se strmoglavljuje pod uglom od oko 75 stepeni.

Avioni ponekad mogu da se izvuku iz takvog poniranja, ali za to je potrebno da budu na dovoljnoj visini od tla, navodi AFP.

Prema saopštenju ruskog Istražnog komiteta, od trenutka kada su motori stavljeni na maksimalnu snagu, do udara o tlo je proteklo samo 45 sekundi.

Akcidenti kod kojih je u pitanju "gubitak kontrole" su odgovorni za veći procenat smrtnih slučajeva nego bilo koja druga vrsta avionskih nesreća i u njima retko ima preživjelih, ukazuju u pomenutoj Fondaciji za bezbjednost letjenja.

Direktor kompanije sa sjedištem u Kazanju, Aksan Ginjatulin, izjavio je da su dvojica pilota aviona koji se srušio u Kazanju, imala dovoljno iskustva - jedan 1.900, a drugi 2.500 časova leta, ali je priznao da očigledno nisu imali iskustva sa pokušajima drugog slijetanja.

Bonus video: