Moskva: Pušteno još dvoje aktivista Greenpeace-a

Ovo su prvi stranci kojima je dozvoljeno oslobađanje uz kauciju i radi se o Ani Pauli iz Brazila i Dejvidu Hausmanu s Novog Zelanda
66 pregleda 0 komentar(a)
Greenpeace, Foto: Www.scmp.com
Greenpeace, Foto: Www.scmp.com
Ažurirano: 19.11.2013. 13:36h

Sud u Sankt Peterburgu odobrio je danas oslobađanje uz kauciju za još dvoje aktivista organizacije Greenpeace, pritvorenih zbog protesta ispred ruske naftne platforme.

Ovo su prvi stranci kojima je dozvoljeno oslobađanje uz kauciju i radi se o Ani Pauli iz Brazila i Dejvidu Hausmanu s Novog Zelanda. Njima je određena kaucija od dva miliona rubalja (61.500 dolara) i biće pušteni ako se uplati u roku od četiri dana. Organizacija Greenpeace saopštila je da će dostaviti novac što je prije moguće.

Do sad je ukupno pet aktivista dobilo odluku o kauciji.

Prije Pauli i Hausmana, takođe uz kauciju pušten će biti i pres sekretar ruskog ogranka “Grinpisa” Andrej Alahverdov. On je treći uhapšeni aktivista odnosno član posade ledolomca “Arctic Sunrise” koji se u Rusiji tereti za huliganstvo a kome je sud ukinuo pritivor i dopustio da na slobodi čeka početak suđenja.

Prije njega uz kauciju od po 2 miliona rubalja oslobođeni su fotoreporter Denis Sinjakov i ljekarka sa ledolomca Jekatarina Zaspa, koja će početak suđenja čekati u hotelu u Sankt Peterburgu s obzirom da joj je istovremeno određena mjera da ne smije da napušta grad.

Greenpeace je objavio da je prikupio sredstva da plati kauciju za svo troje za koje je sud odlučio da mogu da na slobodi čekaju početak suđenja, prenosi RIA Novosti.

Manje sreće imao je aktivista, državljanin Australije, Kolin Rasel kome je pritvor u ponedeljak produžen za tri mjeseca.

Odlučivanje o daljoj sudbini aktivistikinje iz Brazila Ani Pauli Maciel je juče odloženo ali je tužilac rekao da se neće protiviti ako sud odluči da ona može na slobodi da čeka suđenje, prenio je Greenpeace na svom tviter nalogu.

Danas i narednih dana pred sudije sudova u Sankt Peterburgu izaći će i ostali uhapšeni aktivisti i članovi posade plovila koje je pri pokušaju da održe protest protiv ispitivanja i eksploatacije nafte na platformi “Prirazlomnaja” uhapsila ruska pogranična policija 19. septembra.

Tada je svim uhapšenima, njih 30 iz 18 zemalja, određen dvomjesečni pritvor koji ističe ovih dana. Aktivisti su najprije bili u zatvorima u Murmansku da bi nedavno svi bili prebačeni u zatvore u Sankt Peterburgu.

Svi su optuženi za huliganstvo izvršeno od organizovane grupe za šta je maksimalna kazna predviđena zakonom 7 godina zatvora.

Bonus video: