Dan žalosti u Tatarstanu zbog avionske nesreće

Među 50 osoba koje su poginule je i sin predsjednika Tatarstana Rustama Minihanova
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2013. 10:08h

Putnički avion „boing 737-500“ srušio se prilikom slijetanja u Kazanj i tom prilikom stradalo je svih 50 putnika i članova posade, saopšteno je iz Ministarstva za vanredne situacije.

Kazanj, koji se nalazi 800 kilometara istočno od Moskve, glavni je grad uglavnom muslimanskog naftom bogatog regiona Tatarstan koji pripada Ruskoj Federaciji.

U ruskoj republici Tatarstan je dan žalosti zbog tragedije.

Prema listi putnika čiju je autentičnost potvrdila regionalna vlada, u avionu su bili i sin tatarstanskog predsjednika Rustama Minihanova, Irek, kao i šef regionalnog odjeljenja Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksander Antonov.

Posada putničkog aviona "Tatarstan erlajnsa” pokušavala je da obustavi slijetanje i da ponovo pokuša da spusti avion, ali je on udario u pistu i eksplodirao, usmrtivši 44 putnika i šest članova posade.

Zgrada aerodroma u Kazanju, Foto: Reuters

Let U363 krenuo je 17. novembra sa moskovskog aerodroma Domodjedovo u 18.25 sati po lokalnom vremenu i srušio se samo sat kasnije. "Boing 737“ je bio star 23 godine, naveo je Rojters.

Prema riječima očevidaca, "boing" je počeo brzo da gubi visinu, a njegov rezervoar sa gorivom je eksplodirao prilikom udara u pistu.

"Od aviona je poslije gašenja požara ostao samo pepeo i ostaci pjene“, kazao je za Iter-tas doktor iz tima za vanredne situacije.

Vladimir Putin naložio je da se sprovede istraga o uzrocima nesreće, kazao je portparol šefa države Dimitrij Peskov.

Premijer Dmitrij Medvedev nazvao je nesreću "zastrašujućom tragedijom“ i preko Tvitera uputio saučešće rođacima poginulih.

Spisak poginulih istaknut je ispred zgrade aerodroma, a državna televizija prikazala je jednu ženu kako pregleda listu, briznuvši u plač u jednom trenutku pošto je očigledno prepoznala nečije ime.

Kako su javili ruski mediji, u vrijeme nesreće u tom regionu bilo je oblačno uz nalete vjetra. Temperatura je bila iznad nule. Portparol državne agencija za aviosaobraćaj Rosavijacija kazao je za Rojters da nadležni organi tragaju za crnim kutijama.

"Avion je udario o tlo i zapalio se", kazao je portparol Sergej Izvolski.

"Uzrok nesreće zasad je nepoznat".

Nova pista je napravljena na aerodromu uoči Međunarodnih studentskih igara, koje su održane u gradu ranije ove godine.

Rusija i bivše republike SSSR-a su bile među najgorima u svijetu po pitanju bezbjednosti u aviosabraćaju 2010, a njihov procenat nesreća je tri puta veći od svjetskog prosjeka, saopšteno je iz Međunarodnog udr uženja aviosaobraćaja (IATA).

Ovo nije prva nesreća na nekom regionalnom letu u Rusiji. U aprilu 2012, najmanje 31 osoba je poginula kada se putnički avion srušio nedugo nakon polijetanja u Sibiru.

U septembru 2011, putnički avion "jak- 42" sa članovima jednog hokejaškog tima srušio se i zapalio nedugo nakon polijetanja u ruskom gradu Jaroslavlj, i tom prilikom poginule su 44 osobe.

"Boing 737" je najpopularniji putnički avion koji se danas koristi u svijetu. Od kada je krenula njegova upotreba, ovaj model aviona imao je 170 nesreća.

U ruskom gradu Perm 2008, "boing 737" eksplodirao je na svega kilometar iznad površine zemlje, nekoliko minuta prije slijetanja. Tom prilikom poginulo je 88 osoba.

Galerija

Bonus video: