Raskol u stranci

Berluskoni obnovio stranku Forca Italija

Berluskoni je izjavio na konvenciji da mu je Alfanova odluka "nanijela mnogo bola", ali je ukazao da bi obnovljena Forca Italija i dalje mogla da sarađuje s novom strankom
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2013. 20:31h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni obnovio je na nacionalnoj konvenciji u Rimu, svoju staru političku partiju Forca Italija pošto se njegov pokret desnog centra Narod slobode pocijepao.

Disidenti na čelu sa nekadašnjom desnom rukom Berluskonija Anđelinom Alfanom su objavili da formiraju sopstvenu stranku.

Berluskoni je izjavio na konvenciji da mu je Alfanova odluka "nanijela mnogo bola", ali je ukazao da bi obnovljena Forca Italija i dalje mogla da sarađuje s novom strankom.

Napetosti unutar Naroda slobode bile su jake, s obzirom da se Berluskoni suočava sa mogućnošću da izgubi mandat u Senatu zbog toga što je osuđen za utaju poreza.

Berluskoni je zbog toga želio da Narod slobode napusti vladajuću koaliciju i time obori vladu, ali su Alfano i još nekoliko poslanika odbili da ga podrže, i umjesto toga su formirali sopstvenu, rivalsku grupu desnog centra u parlamentu.

Bivši premijer je pozvao svoje pristalice da se ne ponašaju neprijateljski prema Alfanovoj grupi.

Takođe je priznao da poslije podjele, on više nema dovoljno poslanika u parlamentu da obori vladu.

Medijski tajkun, 77-godišnji Berluskoni, osuđen je zbog utaje poreza u poslovanju njegove grupe Mediaset.

Italijanski Senat bi trebalo da 27. novembra glasa o njegovom izbacivanju iz parlamenta prema zakonu kojim se kažnjavaju zastupnici koji su krivično gonjeni.

Berluskoni je ranije prijetio da će, bude li on izbačen iz parlamenta, njegova stranka napustiti koaliciju, a članovi njegove stranke koji su u Letinoj vladi, a među njima je i Alfano, podnijeti ostavke i time srušiti vladu.

Međutim, pokret PDL u krizi je od 3. oktobra kada je velik dio njegovih članova na čelu s Alfanom, odbio da posluša mentora Berluskonija i nije glasao za rušenje Letine vlade.

Berluskoni je kažnjen godinom dana zatvora za utaju poreza.

Preporučujemo za Vas