Za nas nezamislivo: Dao ostavku jer nije prijavio sat od 4.000 eura

Premijer Tusk je rekao da je Novak postupio „časno“, znajući za pravilo koje važi za članove vlade, „ostavka kad postoje optužbe“
89 pregleda 0 komentar(a)
Slavomir Novak, Foto: Se.pl
Slavomir Novak, Foto: Se.pl
Ažurirano: 16.11.2013. 15:11h

Poljski ministar saobraćaja, bliski saradnik premijera Donalda Tuska, dao je juče ostavku nakon što je istraga pokazala da nije prijavio ručni sat koji vrijedi 17 hiljada zlota (četiri hiljade eura).

Tusk je rekao da je Slavomir Novak, koji je na čelu resora za saobraćaj od kada je koalicija Građanska platforma/PSL počela drugi mandat 2011, dao ostavku nakon što je tužilaštvo zatražilo da mu se ukine poslanički imunitet i omogući ispitivanje njegovih računa.

Premijer je prihvatio ostavku, rekavši da će vratiti Novaka na posao ako istraga pokaže da nije kriv.

Poljski mediji navode da je za krivično djelo neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka zaprijećena kazna od tri godine zatvora.

Novaka (38) su neki pominjali kao budućeg premijera. Poljski mediji su ranije ove godine pisali o njegovoj strasti za skupe satove, uključujući švajcarske „ublo“ (Hublot) i „julis nardan“ (Ulysse Nardin).

Novak je tada odbacivao optužbe, govoreći da su mu satovi pozajmljeni ili da ih je dobio na poklon od porodice.

Istraga bi mogla dodatno podriti Tuskovu vlade, čija je popularnost opala posljednjih mjeseci, prema ispitivanjima javnog mnjenja.

Tuskova stranka Građanska platforma, koja je bila na udaru zbog navodnih mutnih poslova, nastoji da poboljša imidž uoči izbora 2015.

Juče je kabinet tužioca saopštio da je u pisanoj izjavi poslatoj parlamentu saopšteno sa postoji „opravdana sumnja da je Novak prekršio zakon time što nije prijavio ručni sat”.

Novak je prema zakonu morao da prijavi svu imovinu čija vrijednost prelazi 10 hiljada zlota. Tusk je rekao da je Novak postupio „časno“, znajući za pravilo koje važi za članove vlade, „ostavka kad postoje optužbe“.

„Nadam se da će ova afera biti razriješena brzo i da će on moći da se vrati u vladu,“ dodao je Tusk.

Opozicija je u januaru tražila Novakovu ostavku nakon što je Evropska komisija zamrznula sredstva u vrijednosti od 3,5 milijardi zlota za tri projekta pod nadzorom poljske agencije za autoputeve, GDDKiA, pošto su tužioci optužili 11 osoba za pokušaj stvaranja kartela.

Bonus video: