Novi genetski modifikovan kukuruz stiže u Evropu?

"Kukuruz 1507“ nije samo otporan na insekte, već proizvodi i pesticid (otrov za druge biljke) i otporan je na intenzivan tretman pesticidom "glufosinat amonijum"
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2013. 16:53h

Dozvola za sijanje nove vrste genetski manipulisanog kukuruza u Evropskoj uniji trebalo bi da bude izdata još tokom ove godine, ukoliko se većina vlada zemalja članica sa time bude složila, prenosi Dojče vele.

Iz organizacije za zaštitu okoline "Grinpis" međutim, upozoravaju da GMO tehnologija može da ima nepredvidljive posljedice, a u Francuskoj, Austriji i Poljskoj žestoko odbijaju da dozvole sjetvu takozvanog "kukuruza 1507".

Evropska komisija je prošle sedmice članicama EU poslala predlog da dozvole uzgoj "kukuruza 1507", koju je proizvela američka firma "Pioneer DuPont“.

Genetski modifikovan kukuruz već je prošao sedam kontrola Evropske agencije za bezbjednost hrane

U septembru je drugi najviši evropski sud presudio da je Komisija prekršila evropsko pravo tako što je odlagala donošenje odluku o tom kukuruzu otpornom na insekte.

"Kukuruz 1507“ nije samo otporan na insekte, već proizvodi i pesticid (otrov za druge biljke) i otporan je na intenzivan tretman pesticidom "glufosinat amonijum".

Portparol firme "Pioneer DuPont“ Džozef Mejt smatra da su genetski manipulisane žitarice ključ za bogatiju žetvu.

"Naš proizvod je rješenje za zemlje u kojima insekti prouzrokuju poljoprivrednicima veliki problem, kao na primjer u Španiji“, kazao je Mejt u razgovoru za Dojče vele.

Osim toga, genetski modifikovan kukuruz već je prošao sedam kontrola Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA), a Mejt tvrdi da su sve pozitivne i potvrđuju da je taj proizvod siguran.

U Francuskoj, Austriji i Poljskoj žestoko odbijaju da dozvole sjetvu "kukuruza 1507", dok u Velikoj Britaniji, Španiji i Švedskoj on ima sve više pristalica

Njihov stručnjak za poljoprivredu Marko Kontijero kaže da među naučnicima još ne postoji saglasnost o bezbjednosti genetski modifikovane hrane.

"Ta tehnologija može da ima nenamerne i nepredvidljive posledice. To je nedovršena tehnika. Mi znamo kako se do četiri gena može injicirati u hromozomsku strukturu neke biljke, ali ne znamo kako to na nju utiče", rekao je Kontijero.

Kontijero tvrdi da genetska manipulacija može da dovede razvoja djelova DNK koji nemaju jasno i poznato značenje.

"Nema dovoljnih informacija o tome kako ti djelovi u hromozomskoj strukturi, nazvani i "DNK-otpad“, utiču na biljke i ljude koji ih jedu", upozorava Kontijero.

"Mi premalo znamo o mogućim posljedicama. Još nema ni jedne studije o kratkoročnom, srednjoročnom ili dugoročnom uticaju genetski manipulisane hrane na čovjeka", kazao je on.

U Francuskoj, Austriji i Poljskoj žestoko odbijaju da dozvole sjetvu "kukuruza 1507", dok u Velikoj Britaniji, Španiji i Švedskoj on ima sve više pristalica.

Prema jednom ispitivanju časopisa "Farmers Weekly", 60 odsto britanskih poljoprivrednika uzgajalo bi genetski manipulisane biljke, kada bi to bilo legalno.

"Genetski manipulisane žitarice trenutno prolaze više bezbjednosnih kontrola nego sve druge vrste žitarica“, kazao je Sijan Dejvis iz britanske Nacionalne unije farmera i dodao da je za poljoprivrednike u Španiji i Portugalu genetska tehnika najbolje rješenje.

Portparol americke firme "Pioneer DuPont" Mejt dodaje da bi poljoprivrednici trebalo da sami odlučuju šta će da siju - prirodno, obrađeno ili biotek-seme.

Bonus video: