Još uvijek bez odluke o Juliji Timošenko

Razlog za takvu odluku je u tome što radna grupa nije postigla kompromis ni o jednoj od varijanti predloga
54 pregleda 0 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Beta/AP
Julija Timošenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.11.2013. 12:29h

Skupština Ukrajine odložila je razmatranje predloga zakona kojim bi se omogućilo Juliji Timošenko, kojia služi zatvorsku kaznu, liječenje u inostranstvu.

Razlog za takvu odluku je u tome što radna grupa nije postigla kompromis ni o jednoj od varijanti predloga, navodi RIA Novosti.

"Od tri pitanja, predložena za razmatranje na vanrednoj sjednici parlamenta, dva (zakon o tužilaštvu i izmjene izbornog zakona) ne mogu da budu razmotrene, jer ima mnogo amandmana. Treći (o liječenju Timošenkove u inostranstvu) radna grupa nije još pripremila", rekao je predsjednik Vlade, Vladimir Ribak.

Ribak je najavio da će sljedeća sednica biti održana u utorak, 19. novembra.

Odluku predsednika, opozicija je dočekala uzvicima "Sramota!".

Ruska agencija podsjeća da je rešavanje "slučaja Timošenko" glavni uslov za zaključivanje sporazuma o asocijaciji sa Evropskom unijom, koji Kijev računa da će potpisati krajem novembra na samitu "Istočnog partnerstva" u Vilnjusu.

Timošenkova je krajem 2011. godine osuđena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlašćenja pri potpisivanju gasnog sporazuma sa Rusijom, a oko godinu i po dana nalazi se na liječenju u bolnici u Harkovu.

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je da je spreman da potpiše zakon koji će omogućiti Timošenkovoj odlazak na liječenje u inostratvo, ukoliko on bude usvojen u skupštini.

AP navodi da će ovaj potez Rade "izazvati oštru kritiku EU", dok AFP ističe da je ova sjednica doživljavana kao "posljednja šansa da se Timošenkovoj omogući liječenje u inostranstvu" pred samit u Vilnjusu.

Itar-Tas s navodi da su vanrednu sjednicu pratili šefovi misije Evropskog parlamenta Pat Koks i Aleksandar Kvasnjevski, koji danas u Briselu treba da predstave izvještaj o rezultatima aktivnosti njihove posmatračke misije u Ukrajini, čiji će deo biti i tzv. slučaj Timošenkove.

Na osnovu izvještaja, članice EU donosiće odluku o potpisivanju sporazuma o asocijaciji s Ukrajinom na samitu "Istočnog partnerstva“ 28. i 29. novembra u glavnom gradu Litvanije.

"Istočno partnerstvo" predstavlja projekat EU čija je osnova razvoj integracionih veza sa šest zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza - Ukrajinom, Moldavijom, Azerbejdžanom, Jermenijom, Gruzijom i Bjelorusijom.

Ruska državna agencija prenijela je, istovremeno, da je Komisija za pomilovanje pri kabinetu predsjednika Ukrajine odbila pomilovanje Timošenkove.

Bonus video: