Hrabar potez

150 godina kasnije: Engleska crkva se izvinjava Čarlsu Darvinu

Ovaj hrabri potez svakako neće obradovati djelove Crkve koji vjeruju u kreacionizam i Darvinove ideje smatraju suprotnim hrišćanskim učenjima
68 pregleda 23 komentar(a)
Čarls Darvin, Foto: Policymic.com
Čarls Darvin, Foto: Policymic.com
Ažurirano: 13.11.2013. 07:58h

Engleska crkva će tražiti oprost Čarlsu Darvinu za inicijalno odbijanje njegovih teorija, skoro 150 godina nakon objavljivanja njegovog najpoznatijeg rada.

Engleska crkva će u izjavi zaključiti da je bila previše odbrambena i isuviše emocionalna u odbijanju Darvinovih ideja, piše Telegraf.

Ovaj hrabri potez svakako neće obradovati djelove Crkve koji vjeruju u kreacionizam i Darvinove ideje smatraju suprotnim hrišćanskim učenjima.

Izvinjenje, koje je napisao velečasni dr Malkom Braun, direktor crkve za misiju i javne poslove, smatra da su hrišćani odbijanjem Darvinove teorije o prirodnoj selekciji, napravili iste greške koje su napravili sumnjanjem u Galilejovu astronomiju u 17. vijeku.

U izjavi će stajati: „Čarlse Darvinu: 200 godina nakon tvog rođenja, Engleska crkva ti duguje izvinjenje zbog nerazumijevanja, i zbog prve pogrešne reakcije učinili smo da te mnogi i dan danas ne razumiju. Želimo da se vratimo starim vrijednostima i nadamo se da će ovo popraviti sve što smo učinili“.