Posljednji trenuci satelita GOCE su ipak snimljeni

GOCE je prvi satelit Evropske svemirske agencije koji je nekontrolisano pao na Zemlju u više od 25 godina
55 pregleda 4 komentar(a)
GOCE satelit, Foto: Twitter
GOCE satelit, Foto: Twitter
Ažurirano: 12.11.2013. 17:30h

Brojni mediji juče su objavili da se satelit Evropske svemirske agencije GOCE raspao i izgorio u atmosferi te da je mjesto njegovog pada nepoznato. Međutim, stanovnik Falklandskih otoka Bil Čater juče je na Twitteru objavio snimak na kojem je zabilježio rijedak prizor vatrenog kraja GOCE-a nad Južnim Atlantskim okeanom.

Prema navodima stručnjaka, snimak je autentičan.

Čater je za BBC ispričao da se vraćao sa cjelodnevnog posmatranja pingvina kada je na nebu vidio bljesak nalik na pad meteora.

"Ali uskoro je postalo jasno da je to satelit o kojem smo sat vremena ranije slušali na BBC Radio News", rekao je.

GOCE je prvi satelit Evropske svemirske agencije koji je nekontrolisano pao na Zemlju u više od 25 godina. Često nazivan svemirskim Ferrarijem ili svemirskom ljepoticom zbog elegantnog italijanskog dizajna, proveo je četiri godine u niskoj orbiti obavljajući precizna mjerenja Zemljine gravitacije. Nedavno je njegov električni motor koji ga je održavao na potrebnoj distanci ostao bez goriva.

Uređaji za praćenje pokazali su da je najvjerovatnije pao istočno od Tierra Del Fuegoa, nedaleko od vrha Južne Amerike. Američki vojni podaci utvrdili su da je u to vrijeme bilo 24 h i 16 min po GMT-u što odgovara trenutku u kojem je Čater snimio plamen na nebu.

Osim vremena, podudaraju se i smjer kretanja satelita kao i lokacija na kojoj je snimljen.

Čaterove snimke pregledali su ESA-ini stručnjaci i potvrdili da "najvjerovatnije predstavljaju posljednje trenutke jednotonske letjelice".

GOCE je svoj pad započeo sa visine od 224 km, a poniranje je ukupno trajalo tri sedmice. Njegov raspad započeo je u atmosferi na visini od oko 80 km. Stručnjaci procjenjuju da je do Zemlje, odnosno do površine okeana moglo da stigne između 200 i 250 kg. Preživjeli ostaci, ako postoje, sada se nalaze na dnu Atlantika.

Čater je najavio da će uskoro objaviti i video zapis koji nije postavio zbog tehničkih problema.

Bonus video: