Ukrajina obustavila uvoz ruskog gasa, protok prema Evropi trenutno nije ugrožen

Obustava se događa tek nekoliko sedmica prije nego što bi Kijev trebalo da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s EU a koji je razljutio Moskvu
54 pregleda 1 komentar(a)
gasovod, Foto: Www.lngworldnews.com
gasovod, Foto: Www.lngworldnews.com
Ažurirano: 11.11.2013. 18:28h

Ukrajinski Naftogaz prošlog petka je obustavio uvoz ruskog prirodnog gasa zbog spora oko cijena, rekli su agenciji Reuters u ponedjeljak izvori u industriji i ruskom Gazpromu, no to za sada nije uticalo na protok tog energenta prema Evropi preko Ukrajine.

Obustava se događa tek nekoliko sedmica prije nego što bi Kijev trebalo da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom (EU) a koji je razljutio Moskvu, javlja Hina, prenosi Index.hr.

"Od petka nema snabdijevanja za Naftogaz", rekao je izvor iz industrije pozivajući se na ukrajinsku državnu energetsku kompanija koja kupuje ruski gas.

Izvor iz ukrajinske gasne industrije je rekao da je kompanija Ukrtransgaz, koja upravlja gasovodima, naložila u petak Naftogazu da prestane kupovati ruski gas. Ukrajina koja plaća 400 dolara za 1.000 prostornih metara ruskog gasa, što je jedna od najviših cijena u Evropi, zatražila je od Moskve da smanji cijene koje smatra pretjeranim za svoju ekonomiju i postupno je smanjivala uvoz ruskog gasa.

Rusija oko polovinu svog gasa za Evropu transportuje kroz Ukrajinu a jedan od zvaničnika Gazproma je rekao da ova situacija nije uticala na protok gasa za evropske klijente preko Ukrajine.

Zabrinutost za snabdijevanje gasom dolazi u osjetljivom trenutku za Evropu, čiji će drugi najveći opskrbljivač gasom, Norveška, ove zime smanjiti proizvodnju zbog radova na obnovi svoje gasne infrastrukture.

Bonus video: