Bugarski studenti lancima i katancima blokirali glavnu zgradu univerziteta

Nastavnici, glumci i intelektualci, podržali su proteste na Univerzitetu u Sofiji
6 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2013. 12:18h

Studenti koji traže ostavku vlade su lancima i katancima blokirali vrata glavne zgrade univerziteta u Sofiji, koja je "okupirana" već 19 dana.

Na ulicama se okupilo oko 4.000 antivladinih demonstranata

Nastavnici, glumci i intelektualci, podržali su proteste na Univerzitetu u Sofiji, a studenti su u znak podrške kolegama u prestonici blokirali najmanje 18 drugih univerziteta širom zemlje, javio je AFP.

"Proglašavamo totalnu okupaciju", objavili su studenti u Sofiji na svojoj Fejsbuk stranici, u nastojanju da ponovo podstaknu masovne proteste protiv korupcije i siromaštva, koji su ranije ove godine potresli Bugarsku.

Manja grupa studenata okupila je glavnu zgradu Univerziteta u Sofiji prije 19 dana, zbog čega su otkazana sva predavanja, ali je studentima, profesorima i drugim zaposlenima do sada bilo dozvoljeno da uđu u zgradu.

Studenti traže ostavku vlade premijera Plamena Orešarskog, nove izbore i iskorjenjivanje korupcije u politici, a danas ih je podržalo oko 4.000 ljudi, koji su demonstrirali protiv vlade na ulicama, noseći transparente sa natpisima "Dole mafija" i "Mi ostajemo, vi emigrirajte".

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se i juče na antivladinom mitingu "Pohod pravednosti" u Sofiji, koji su organizovali studenti.

Bugarsku, najsiromašniju članicu Evropske unije, potresaju masovni antivladini nemiri od februara. Tehnokratska vlada Orešarskog došla je na vlast u maju, posto je prethodni kabinet bio primoran da zbog protesta podnese ostavku.

Galerija

Bonus video: