Protest zbog klimatskih promjena: Zauzimamo mostove Londona...

Organizatori su rekli da je na proteste izašlo oko 6.000 ljudi
104 pregleda 0 komentar(a)
London, protest, Foto: Reuters
London, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2018. 17:39h

Stotine demonstranata blokirale su danas mostove u centru Londona da bi skrenule pažnju javnosti na opasnost od klimatskih promjena i zatražile od vlade da to ozbiljno shvati i preduzme mjere.

Grupa nazvana "Pobuna protiv izumiranja" (Ekstinkšn rebelion- Extinction Rebellion), pozvala je na proteste na mostovima danas u okviru koordinsane nedjelje akcija širom zemlje da se osudi "kriminalno nedjelovanje" vlade u borbi protiv klimatskih promjena.

"Danas je dan pobune. Zauzimamo mostove Londona, prije nego što se svi urušimo", navodi se u saopštenju tog pokreta koji je pozvao da se blokira pet mostova u centru Londona, uključujući i Vestminsterski most, prenosi agencija Frans pres.

Džek Goldborn iz te organizacije kaže da će danas aktivisti pokazati koliko je ljudima dosta i koliko im je potrebna promjena, navodi se u saopštenju.

Organizatori su rekli da je danas na proteste izašlo oko 6.000 ljudi.

Pokret traži da vlada preduzme mjere da se do 2025. smanji na nulu emisija ugljen dioksida, koji izaziva pojavu staklene bašte, i da se uspostavi skupština građana koja bi nadzirala te mjere.

Londonska policija je saopštila da su vozila hitnih službi imala teškoće da se kreću Londonom zbog pet blokiranih mostova, prenosi agencija AP. Policija je navela da je pozvala demonstrante da se okupe na jednom mostu, Vestminsterskom mostu, gdje bi mogla da pomogne da se protest održi na organizovan način.

Ova blokada dio je niza akcija organizovanih ove nedjelje tokom kojih je više od 50 ljudi uhapšeno.

Galerija

Bonus video: