Ostao bez goriva

Pratite uživo: Evropski satelit večeras pada na Zemlju

Očekuje se da će se satelit raspasti na visini od 80 kilometara poslije čega bi trebalo da izgore četiri petine njegove mase
88 pregleda 12 komentar(a)
Satelit GOCE, Foto: Evropska svemirska agencija
Satelit GOCE, Foto: Evropska svemirska agencija
Ažurirano: 10.11.2013. 16:02h

Satelit GOCE, Evropska svemirska agencija (ESA), večeras će pasti na Zemlju, a naučnici nijesu sigurni gdje bi mogli da udare njegovi ostaci.

Satelit je veličine džip vozila, ali prema procjenama do zemlje će, nakon sagorijevanja u atmosferi, stići materijal raspadnut na više desetina dijelova.

Satelit je lansiran u martu 2009. kako bi istraživao promjene u nivou mora, okeanskim strujama i mapirao gravitaciono polje Zemlje.

Stručnjaci smatraju da će ostaci satelita najverovatnije pasti u okean, ali nema precizne potvrde da će se to tako i dogoditi.

ESA navodi da je 250.000 puta veća vjerovatnoća da neko dobije na lotou nego da na njega padne komad satelita koji - kada stigne do tla - može imati i do 90 kilograma.

Britanski "Telegraph" piše da je u pitanju posljednji ovakav trenutak u paradi svemirskih letelica koje su pale na Zemlju i koji se naziva "nekontrolisani ulaz".

Ono što je dobra vijest jeste podatak da do sada niko nije bio povrijeđen prilikom ovih "nekontrolisanih ulaza".

Pad satelita možete pratiti uživo na OVOJ lokaciji

Preporučujemo za Vas