Za jedan stepen

S&P snizio kreditni rejting Francuske

S je tako nanio još jedan udarac socijalističkoj vladi predsjednika Fransoa Olanda, javljaju francuske novinske agencije
0 komentar(a)
Francuska, Foto: Www.123rf.com
Francuska, Foto: Www.123rf.com
Ažurirano: 08.11.2013. 19:07h

Bonitetna agencija Standard and Poor's (S&P) snizila je kreditni rejting Francuske za jedan stepen na AA, uz stabilnu prognozu.

S&P je tako nanio još jedan udarac socijalističkoj vladi predsjednika Fransoa Olanda.

Kamatne stope na francuske desetogodišnje obveznice skočile su nakon saopštenja S&P na 2,389 sa 2,158 odsto, koliko su iznosile juče, prenosi Frans pres.

Agencija navodi da je rejting zvaničnog Pariza snižen sa nivoa AA+ zbog procjene da vladine reforme neće uspjeti da pokrenu privredni rast na srednji rok, kao i zbog toga što spora ekonomija ugrožava sposobnost vlade da uravnoteži javne finansije.

"Vjerujemo da reforme francuske Vlade na polju oporezivanja, kao i prozivoda, usluga i tržišta rada, neće značajnije uticati na srednjoročnu prognozu rasta. Visoka nezaposlenost, takođe, utiče na slabljenje podrške daljnjim fiskalnim i strukturnim mjerama", navodi S&P.

"Pored toga, fiskalna fleksibilnost ugrožena je upornim pokušajima Vlade da podigne ionako visoke poreze, a svjedoci smo da Vlada ne uspijeva značajnije da smanji budžetsku potrošnju", dodaje agencija.

Francuski ministar finansija Pjer Moskovisi naveo je da je procjena S&P puna netačnih navoda, dok je premijer Žan-Mark Ero rekao da je rejting Francuske i dalje među najboljima u svijetu, a da agencija nije uzela u obzir sve reforme vlade u Parizu.

Preporučujemo za Vas