Focus: Pokvareno meso iz Njemačke stiglo do Balkana

“Focus” je na sajtu naveo Bugarsku, Rumuniju i “druge balkanske zemlje”, bez navođenja njihovih imena
101 pregleda 14 komentar(a)
Pokvareno meso, Foto: Shutterstock
Pokvareno meso, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2013. 13:25h

Dio pokvarenog mesa iz Njemačke završio je na tržištima u inostranstvu, uključujući i neke balkanske zemlje, objavio je njemački “Focus”.

“Focus” je na sajtu naveo Bugarsku, Rumuniju i “druge balkanske zemlje”, bez navođenja njihovih imena.

Poljoprivrednici iz BiH izrazili su veliku sumnju da je dio mesa završio u BiH, s obzirom na to da se velike količine mesa uvozi iz Njemačke u BiH, prenose Nezavisne novine.

Njemačku je potresao skandal nakon što su dva radnika jedne mesoprerađivačke kompanije iz Bad Bentajma u Nidersaksoniji prokazala vlasnika kompanije da je radnicima naređivao da velike količine tog pokvarenog i ubuđalog mesa miješaju sa zdravim mesom, pa su takvo meso prodavali i izvozili pod deklaracijom svježeg mesa.

“Ovi radnici tvrde da je njihova firma kupovala jeftini mesni otpad i da su po naredbi šefa morali da to meso miješaju sa zdravim mesom za dalju preradu. Velika većina ovog mesa vjerovatno je završila na tanjiru potrošača”, navodi se na sajtu “Focusa”.

Kako se ističe, sedmično je prerađivano između 50 i sto tona pokvarenog mesa, a ukupna količina smjese zdravog i pokvarenog mljevenog mesa iznosila je oko 400 tona.

Navode da cijeli slučaj sada istražuje njemačko Državno tužilaštvo, a da su prve sumnje na kvalitet mesa isplivale na površinu nakon što je primijećeno da meso ima čudan miris.

Bonus video: