Nacista Erih Pribke sahranjen na zatvorskom groblju

Grob bivšeg nacističkog pripadnika koji je osuđen zbog učestvovanja u masakru 335 civila, označen je samo brojem koji je poznat samo rodbini i još nekolicini
54 pregleda 1 komentar(a)
Erih Pribke, Foto: Www.ilgiornaledelmolise.it
Erih Pribke, Foto: Www.ilgiornaledelmolise.it
Ažurirano: 07.11.2013. 16:08h

Posmrtni ostaci nacionalsocijalističkog ratnog zločinca Ericha Priebkea, koji je preminuo prošlog mjeseca, pokopani su na groblju koje pripada jednom italijanskom zatvoru.

Italijanski list “La Repubblica” je naveo da je grob bivšeg nacističkog pripadnika Pribkea, koji je osuđen zbog učestvovanja u masakru 335 civila u Ardeatinskim pećinama 1944. godine, označen samo brojem koji je poznat njegovoj rodbini i još nekim osobama.

Ipak se ne zna tačno mjesto gdje je pokopan jer se time, navodno, želi izbjeći okupljanje pripadnika desničarskih ekstremnih pokreta na grobu Pribkea.

Ranije su mediji u Italiji pisali kako je tijelo Pribkea, koji je umro u Rimu u dobi od 100 godina, prevezeno u Njemačku ili u Južni Tirol.

Pribkeov advokat Paolo Đakini nije želio da otkrije mjesto na kojem se nalazi tijelo napominjući da se italijanskim vlastima obavezao na ćutnju.

Nakon smrti 11. oktobra, vlasti u Rimu odbile su da ga sahrane, a njegovo tijelo su odbili da prime i mnogi drugi gradovi i zemlje, između ostalih, njegovo rodno mjesto Henigsdorf u Brandenburgu u Njemačkoj i Bariloče u Argentini, gdje je živio godinama.

Pribke je do 1994. godine živio pod svojim imenom u Argentini, dok ga nije pronašao jedan novinar koji je tragao za nacistima, nakon čega su ga argentinske vlasti izručile Italiji.

U Italiji je osuđen zbog masakra u Ardeatinskim pećinama, ali je nakon godinu dana zbog slabog zdravlja i poodmakle životne dobi otpušten iz zatvora, nakon čega je ostatak života proveo u kućnom pritvoru.

Pribke nikad nije izrazio žaljenje zbog svojih postupaka i isticao je da je izvršavao naredbe i da nije mogao spriječiti ubistva.

Bonus video: