Poljska: Korumpirana političarka zahtijeva da joj se vrati mito

Beata Savicka uhapšena je 2007. pošto je obećala da će dvojici privrednika omogućiti investiciju u ljetovalištu Hel, ako joj plate 4.000 do 5.000 eura za predizbornu kampanju
2 komentar(a)
Beata Savicka, Foto: Wiadomosci.gazeta.pl
Beata Savicka, Foto: Wiadomosci.gazeta.pl
Ažurirano: 07.11.2013. 11:03h

Poljska političarka Beata Savicka čija je korumpiranost dokazana na sudu, ali je oslobođena jer je bila žrtva nedopustive provokacije policijskog agenta, zahtijeva da joj sud vrati dio zaplijenjenog mita.

Savicka je bila poslanica vladajuće Građanske platforme, s vezama i uticajem u Pomeraniji.

Uhapšena je 2007. zajedno sa gradonačelnikom Hela Miroslavom Vadolovskim pošto je obećala da će dvojici privrednika suprotno propisima omogućiti investiciju u ljetovalištu Hel, ako joj plate 4.000 do 5.000 eura za predizbornu kampanju.

Privrednici su, međutim, bili prerušeni agenti Centralnog antikorupcionog biroa (CBA) u tajnoj operaciji protiv korumpiranih zvaničnika u Pomeraniji.

Jedan od agenata, 37-godissnji Tomaš Kačmarek, tokom akcije je zaveo Savicku koja sada ima 49 godina.

Advokati Savicke uspjeli su da proljetos uvjere Apelacioni sud u Varšavi da je Savicka žrtva agenta-zavodnika koji je prekoračio "dopuštenu mjeru provokacije".

Iako je naglasio da je Savicka zaista kriva za korupciju i da jeste primila mito od 4.000 eura i nekoliko luksuznih poklona od agenta, Apelacioni sud ju je oslobodio jer je CBA formalno prekršila zakon prilikom prikupljanja dokaza.

Korumpirana političarka o čijem "gugutanju" sa više od decenije mlađim agentom-zavodnikom je tokom suđenja slušala cijela Poljska, sada je zatražila od suda da joj vrati luksuzno penkalo i viski star 30 godina koje joj je agent Tomaš Kačmarek poklonio tokom akcije.

"To je skandal. Nemam riječi. Zahtjev Beate Savicke je za mene potpuno nezamisliv. Pa neka traži onda i onih 100.000 zlota koje je primila kao mito u gotovini. A to nek' joj vrati lično šef CBA", kazao je agent Kačmarek za list "Fakt".

"Taj apsurdni zahtjev Beate Savicke da joj se vrate penkalo i viski, moguć je po poljskom pravu. Nažalost, zbog takve presude Apelacionog suda. Pred prvostepenim sudom je osuđena, a penkalo i viski bili su mito. Presuda apelacionog suda utrla joj je put ne samo za taj zahtjev, već i da od poljske države zatraži odštetu. To bi tek bio apsurd", kazao je bivši ministar pravde Jaroslav Govin.

Jedan od njegovih prethodnika na čelu Ministarstva pravde, Zbignjev Čvjonkalski potvrdio je da zahtjev korumpirane političarke da joj se vrati dio primljenog mita, ima sve šanse za uspjeh.

"Savicka može da tvrdi da su to bili luksuznu pokloni koje joj je dao njen udvarač, za koga tada nije znala da je prerušeni agent CBA", kazao je bivši ministar pravde.

Bonus video: