Holandija traži slobodu za aktiviste: Rusija se nije pojavila pred tribunalom u Hamburgu

Ruske vlasti su 18.10. uhapsile 30 aktivista Greenpeacea sa broda "Arctic Sunrise"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 13:51h

Rusija se danas nije pojavila na ročištu u Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, zakazanom kako bi bio razmotren zahtjev Holandije za puštanje na slobodu uhapšenih aktivista međunarodne organizacije za zaštitu okoline Greenpeace.

Holandija je 22. oktobra od tog suda zatražila da naredi Rusiji da oslobodi uhapšene aktiviste Greenpeacea i njihov zaplijenjeni brod, poslije čega je Rusija objavila da ne prihvata arbitražni postupak pred sudom u Hamburgu.

Zastupnica Holandije, Lizbet Lijnzad, zatražila je od suda da nastavi s postupkom bez obzira na to što se nije pojavila ruska strana u postupku.

Aktivisti Greenpeacea pokušali su 18. septembra u Pečorskom moru da se popnu na naftnu platformu ruske kompanije Gazprom u znak protesta zbog eksploatacije nafte na Arktiku.

Narednog dana, ruske specijalne snage uhapsile su svih 30 ljudi sa broda "Arctic Sunrise", među kojima su bila i dva novinara, i prebacile ih u pritvor u Murmansk, optuživši ih za gusarenje.

Prema ruskim zakonima, za to je predviđena kazna do 15 godina zatvora i novčana kazna do 500.000 rubalja (oko 10.000 eura).

Šef Grinpisa kao garanciju za uhapšene aktiviste, Rusiji ponudio sebe >>>

Nobelovci pisali Putinu: Sloboda za Grinpis >>>

Glavni ruski Istražni komitet 23. oktobra objavio je da su tužbe za gusarenje, podignute protiv uhapšenih aktivista Greenpeacea, preinačene u tužbe za huliganizam, za šta su takođe predviđene višegodišnje zatvorske kazne.

Galerija

Bonus video: