Kasparov želi letonsko državljanstvo

"Svaki Letonac ima pravo da slobodno izražava svoje mišljenje, da učestvuje u političkom procesu, a da se ne boji nezakonitog progona"
4 komentar(a)
Gari kasparov, Foto: Rojters
Gari kasparov, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.11.2013. 14:50h

Bivši šahovski velemajstor i oštar kritičar Kremlja Gari Kasparov, zatražio je od letonskih političara da mu pomognu da dobije državljanstvo Letonije.

U pismu u koje je agencija Rojters imala uvid, Kasparov kaže da bi mu letonsko državljanstvo pružilo sigurnost da radi u "Rusiji i zemljama širom svijeta gde se građanska prava ne poštuju".

Govoreći o Letoniji kao svom izboru, Kasparov je naveo da je majka njegovog sina Vadima Letonka, kao i da je važnu šahovsku pobjedu ostvario u Letoniji još kad je imao samo sedam godina.

"Svaki Letonac ima pravo da slobodno izražava svoje mišljenje, da učestvuje u političkom procesu, a da se ne boji nezakonitog progona", napisao je Kasparov.

U pismu je naveo i da bi volio da zadrži i rusko državljanstvo, rekla je Lajla Timrota, portparolka partije Jedinstvo.

Pismo, napisano na letonskom jeziku, upućeno je svim strankama i nezavisnim članovima parlamenta, osim Centru harmonije, grupaciji koja je 2009. godine potpisala sporazum o saradnji sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom.

Bonus video: