Holandija: Razotkriveno više od 1.000 pedofila

Identifikovani su iz 71 zemlje, a najveći broj imena osumnjičenih iz dosijea je iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije, Njemačke, Turske, Italije i Holandije
0 komentar(a)
Pedofilija, Foto: Huffpost.com
Pedofilija, Foto: Huffpost.com
Ažurirano: 04.11.2013. 20:12h

Holandski ogranak međunarodne organizacije za zaštitu djeteta "Zemlja ljudi" na internetu je prikupio i predao Interpolu podatke o više od 1.000 pedofila.

Holandski ogranak "Zemlje ljudi" (Terre des Hommes) saopštio je danas da je, predstavljajući se na internetu kao desetogodišnja filipinska djevojčica s nadimkom "Sviti", prikupio i Interpolu predao podatke o više od 1.000 pedofila.

Direktor te organizacije Albert Jap van Santbrink rekao je novinarima u Hagu da se za 10 nedjelja ušlo u trag više od 1.000 muškaraca iz cijelog svijeta, koji su htjeli da plate "Sviti" za opscenosti ispred kompjuterske kamere, prenio je Rojters.

Oni su stvorili identitet desetogodišnje djevojčice na internetu i sa osumnjičenima komunicirali iz jednog skladišta u Amsterdamu i snimali ih, prateći tragove njihovog identiteta

Identifikovani su iz 71 zemlje, a najveći broj imena osumnjičenih iz dosijea je iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije, Njemačke, Turske, Italije i Holandije, navodi britanska agencija.

Pozivajući vlasti na borbu protiv ovog rastućeg problema, grupa za zaštitu dječjih prava je naglasila da je potreban novi pristup policije, pošto se neće prijaviti ni žrtve, ni prestupnici, a da je ona spremna da vlastima ustupi tehnologiju koju je razvila.

Grupa je uporedila problem sa dječjom pornografijom, koja sada u rukama kriminalnih bandi predstavlja "multimilionsku industriju".

Aktivisti "Zemlje ljudi" koji su učestvovali u istraživanju, nazvali su ovo iskustvo šokantnim. Oni su stvorili identitet desetogodišnje djevojčice na internetu i sa osumnjičenima komunicirali iz jednog skladišta u Amsterdamu i snimali ih, prateći tragove njihovog identiteta.

Dok su oni "četovali", istraživači su prikupljali informacije na društvenim mrežama radi identifikacije.

Rojters navodi da je policijska agencija EU, Europol, rezervisana prema pristupu organizacije, ističući da je istraga uz upotrebu mjera praćenja u isključivoj nadležnosti policijsko-pravosudnih organa.

"Mi nismo tužioci, nismo sudije, na njima je da odluče šta će raditi sa elementima koje smo im predali", rekao je aktivista organizacije Hans Gujt (Guyt) a prenio je AFP.

Francuska agencija navodi da je "Zemlja ljudi" htjela da alarmira javnost povodom nove forme eksploatacije djece koja se brzo širi, i koja ima desetine hiljada žrtava samo na Filipinima.

Prenoseći podatke UN i američkog Federalnog istražnog biroa po kojima u svakom trenutku na internetu postoji više od 750.000 "lovaca na djecu", organizacija je uputila i peticiju pozivajući vlade da usvoje oštriju istražnu politiku i aktivnije praćenje "čet-rumova" (chat rooms) na kojima se ovo nasilje događa.

Bonus video: