Mladi Rusi protiv tolerancije: Krivi im imigranti za kriminal

Velike mjere obezbjeđenja uvedene su za ovaj "Ruski marš" koji je uprava grada odobrila za 15.000 demonstranata
3 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2013. 12:00h

Hiljade ruskih nacionalista okupilo se u Moskvi tokom obilježavanja nacionalnog praznika. Oni protestuju protiv imigranata koje krive za kriminal i nezaposlenost

Zvanično, praznik je ustanovljen u znak sjećanja na oslobođenje Moskve od Poljaka 1612. ali je novi praznik u suštini zamijenio slavljenje 7. novembra, odnosno dana Oktobarske revolucije, koji je u novoj Rusiji preimenovan u Dan pomirenja i saglasja.

Mnogi demonstranti nosili su crno-žuto-bijele ruske carske zastave a jedna grupa nosila je plakat na kome piše "Mladi protiv tolerancije".

Velike mjere obezbjeđenja uvedene su za ovaj "Ruski marš" koji je uprava grada odobrila za 15.000 demonstranata u jugoistočnom predgrađu ruske prijestonice.

Oko 3.000 nacionalista počeli su šetnju ulicom ograđenom sa dvije strane metalnim ogradama i pod kontrolom policije.

Vođa pokreta "Rusi" ultranacionalista Dmitrij Demuškin je bio među demonstrantima danas koji su nosili natpise kao što su "Danas džamija sjutra džihad" i tražili uvođenje mjera da se ograniči dolazak imigranata iz bivših sovjetskih republika sa Kavkaza i centralne Azije.

Ovaj skup održava se tri nedjelje poslije nereda iazazvanih slučajem kada je Azerbejdžanac ubio jednog 25-ogodišnjeg Rusa u prijestonici. Policija je kasnije privela više od 1.000 imigranata.

Ti neredi su pokazali da u Rusiji rastu ultranacinalistička osjećanja i netrpeljivost prema imigranitima.

Prema izvještajima medija slična okupljanja održana su danas u nekoliko drugih ruskih gradova.

Galerija

Bonus video: