Škoti ostaju van EU ukoliko se otcijepe od Velike Britanije?

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo istakao je da će svaka nova nezavisna država morati da se kandiduje za članstvo u EU
6 komentar(a)
Škotska, Foto: En.wikipedia.org
Škotska, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 03.11.2013. 08:43h

Nekadašnji višerangirani zvaničnik Evropske komisije Dejvid Grant Lorens odbacio je u subotu sugestije da će Škoti ostati bez članstva u EU, ukoliko na referendumu budu glasali za nezavisnost od Velike Britanije.

Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg rekao je početkom sedmice da, ukoliko Škotska na referendumu bude glasala za izlazak iz Velike Britanije, to će značiti i odlazak iz EU.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo istakao je da će svaka nova nezavisna država morati da se kandiduje za članstvo u EU.

Prema rezultatima posljednjih anketa, 35 odsto Škota je za nezavisnost od Velike Britanije, a 47 odsto je protiv

Međutim, Lorens je u govoru u Edinburgu, povodom proslave 40 godina od članstva Velike Britanije u EU, naglasio da je "vrlo teško predvidjeti da će Škotima biti ukinuto državljanstvo EU".

"Bio sam iznenađen Barozovom izjavom o škotskoj nezavisnosti. Jasno mi je da ćemo, ukoliko Škotska bude glasala za nezavisnost, biti u situaciji bez presedana u EU. Žao mi je ako sam nepristojan, ali svako ko kaže da zna odgovor na to jednostavno govori - priča prazne riječi", smatra Lorens.

On je dodao da je svako ko posjeduje britanski pasoš i državljanin EU.

"Čudno mi je predvidjeti situaciju u kojoj više ne bi bili državljani EU, a onda bi se obavio neki čudni proces i bi opet postali državljani evropskog bloka. Prava mi se uzimaju da bi mi ponovo bila vraćena?", upitao je Lorens.

Prema rezultatima posljednjih anketa, 35 odsto Škota je za nezavisnost od Velike Britanije, a 47 odsto je protiv.

Međutim, aktivista pokreta za nezavisnost Bler Dženkins smatra da rezultati ispitivanja govore da je daleko od toga da je odlučen ishod istorijskog referenduma 18. septembra 2014. godine, prenosi Srna.

On smatra da ispitivanja potvrđuju da je "zamah" na strani pokreta za nezavisnost.

Rezultati anketa pokazuju i da je veliki broj glasača još neodlučan, što, prema mišljenju aktivista za nezavisnost Škotske, dodatno pokazuje da je još "mnogo toga u igri".

Bonus video: