NATO vježba u Poljskoj: Estonija anektirana, manevar 6.000 vojnika

U manevrima učestvuju vojnici 25 zemalja, pored članica NATO tu su još i vojnici Finske, Švedske i Ukrajine, a glavni dio odvija su u Poljskoj i Litvaniji
0 komentar(a)
Nato vježba, Foto: Twitter.com
Nato vježba, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 02.11.2013. 12:27h

U Poljskoj i baltičkim zemljama počele su danas vojne vježbe NATO "Stedfast džez 2013" u kojima do 9. novembra oko 6.000 vojnika zapadnog vojnog saveza provjerava sposobnosti Alijanse za kolektivnu odbranu napadnutog člana.

U manevrima učestvuju vojnici 25 zemalja, pored članica NATO tu su još i vojnici Finske, Švedske i Ukrajine, a glavni dio odvija su u Poljskoj i Litvaniji.

Vojne vežbe zamišljene su kao test spremnosti NATO da odbrani kolektivno napad na jednog svog člana po članu pet Vašingtonskog sporazuma i prvi put se odvijaju u tom regionu na granici sa Rusijom i Belorusijom.

Prema scenariju "Stedfast džez 2013" neimenovana izmišljena država van NATO anektira dio teritorije Estonije na šta NATO šalje svoje snage brze reakcije u ograničeni oružani sukob.

"Taj scenario nije uperen protiv bilo kakve konkretne države", kazao je uoči manevara poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak i dodao da su na sastanku NATO-Rusija prije nedjelju dana u Briselu razmotreni i objašnjeni Moskvi detaljno svi aspekti vježbi.

Cilj manevara je takođe da pokaže da li će NATO i u vrijeme nakon misije u Avganistanu na koju se gledalo kao na najbolje vježbe i u vreme kresanja vojnih budžeta biti sposoban za vojnu operaciju u koju su uključeni svi segmenti - i ratna mornarica, vazduhoplovstvo, protivvazdušna odbrana i mehanizovane jedinice

Poljska kao glavni domaćin vježbi šalje u njih 3.000 vojnika, 300 armijskih vozila, 30 aviona i helikoptera i 10 brodova. Iako su vježbe "Stedfast dzež 2013" najveće ove godine u NATO, kao suviše ograničene kritikovao ih je kao tigra od papira bivši komandant elitne jedinice poljskih komandosa GROM general Roman Polko.

"Kada na našim granicama sprovode velike manevre u kojima niko ne krije da je cilj rat sa NATO, ako Rusi zajedno sa Bjelorusima uvježbavaju vojne operacije na teritoriji Poljske, odgovor mora da bude adekvatan. Mislim da mora da se zagrijeva ne 6.000 već 60.000 vojnika. Tada bi mogli da govorimo o manevrima", kazao je danas radiju RMF FM general Polko.

Bonus video: