Bivši premijer Češke pred optužbom za korupciju

Nečas je 17. juna podnio ostavku na mjesto premijera i šefa Građanske demokratske stranke nakon višednevnih političkih turbulencija zbog korupcijskog skandala i zloupotrebe položaja
86 pregleda 0 komentar(a)
Petr Nečas, Foto: Acus.org
Petr Nečas, Foto: Acus.org
Ažurirano: 01.11.2013. 10:19h

Bivši premijer Češke Petr Nečas nalazi se pred optužbom za korupciju pošto je otkriveno da je sa trojicom bivših parlamentaraca bio umiješan u nezakonite radnje, saopšteno je iz nadležnog suda.

Tužilaštvo navodi da su se trojica bivših parlamentaraca složila da se povuku iz parlamenta u zamjenu za unosna mjesta u državnim kompanijama koju im je obećao bivši premijer, prenijela je agencija AP.

Ako tužilaštvo nastavi sa istragom, kako se i očekuje, Nečas će biti najviši češki zvaničnik koji se suočava sa takvim optužbama od pada komunizma 1989. u Češkoj.

Do saslušanja na sudu nije bilo potpuno jasno je li Nečas imao imunitet od krivičnog gonjenja, jer je saopšteno da se korupcija dogodila dok je on bio premijer.

"Sud je presudio da bi Nečas mogao da bude optužen za djela počinjena dok je bio premijer, pošto je izgubio imunitet kada je raspušten parlament 28. avgusta jer je pala vlada Češke", kazao je portparol suda Petr Knotig i dodao da Nečasov imunitet ne može biti retroaktivno primijenjen.

Nečas je 17. juna podnio ostavku na mjesto premijera i šefa Građanske demokratske stranke nakon višednevnih političkih turbulencija zbog korupcijskog skandala i zloupotrebe položaja u koji je bila umiješana šefica njegovog kabineta Jana Nađova, sa kojom je bio u vanbračnoj aferi.

Bonus video: