Turska: Marame opet u parlamentu

Posljednji slučaj da neka poslanica pokuša da uđe u parlament s islamskom maramom dogodio se 1999. Tada je ta poslanica bila primorana da napusti skupštinsku salu
71 pregleda 18 komentar(a)
Francuska, burke, Foto: Reuters
Francuska, burke, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2013. 15:48h

Četiri poslanice turske vladajuće konzervativne stranke došle su na sjednicu parlamenta s islamskom maramom, što je prvi takav slučaj u posljednjih 14 godina.

Te žene izabrane su na listi Partije pravde i razvoja premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji je nedavno ukinuo zabranu nošenja islamske marame u državnim institucijama.

Posljednji slučaj da neka poslanica pokuša da uđe u parlament s islamskom maramom dogodio se 1999. Tada je ta poslanica bila primorana da napusti skupštinsku salu.

Poslanice koje su danas došle u parlament s islamskom maramom, nedavno su bile na hodočašću u Meki nakon čega su odlučile da nose maramu, piše agencija Frans pres.

U okviru paketa mjera za demokratizaciju zemlje, Erdogan je ukinuo zabranu nošenja islamske marame zaposlenima u državnim institucijama, navodeći da je ta zakonska odredba promijenjena zbog diskriminirajućeg sadržaja.

Bonus video: