Špijunska afera tema posebne sjednice njemačkog parlamenta

Bez obzira na aferu špijuniranja, više od polovine Njemaca, njih 53 odsto, smatra Amerikance za dobre saveznike, a 39 odsto misli suprotno
0 komentar(a)
Bundestag, Foto: Www.politics.ie
Bundestag, Foto: Www.politics.ie
Ažurirano: 28.10.2013. 15:44h

Njemački Bundestag će 18. novembra na posebnoj sjednici raspravljati o američkom špijuniranju, saopštio je jedan portparol poslaničkog kluba demohrišćana.

Navodi se da će aktivnosti američke obavještajne službe NSA, koja se sumnjiči da je špijunirala i kancelarku Angelu Merkel, biti jedna od dvije tačke dnevnog reda.

O ovoj posebnoj sjdnici dogovorili su se, kako navode mediji, predsjednici poslaničkih klubova demohrišćana Volker Kauder i socijaldemorkata Frank-Valter Štajnmajer, a sjednicu su zahtijevale opozicione partije Zeleni i Ljevica.

Saznanje da su Amerikanci, izgleda, špijunirali i samu Merkelovu, izazovalo je ogorčenost u Berlinu, a ogromna većina Njemaca, njih više od tri četvrtine, želi sada da se američki predsjednik Barak Obama izvini njihovoj kancelarki, pokazala je anketa Emnid-Instituta, po kojoj čak 76 odsto Njemaca očekuje takav potez od šefa Bele kuće.

Bez obzira na to, više od polovine Njemaca, njih 53 odsto, smatra Amerikance za dobre saveznike, a 39 odsto misli suprotno.

Svega 16 odsto Njemaca smatra da izvinjenje nije nužno, njih 60 odsto vjeruje da će ova špijunska afera naneti veoma veliku ili veliku štetu američko-njemačkim odnosima, dok 36 odsto, međutim, smatra da neće ili da će samo lako narušiti bilateralne odnose.

Bonus video: