Proglašena opasnost

Snažni uragan se približava Francuskoj

Vjetar bi mogao da dobije na intenzitetu još ove večeri a očekuje se da će nevrijeme pogoditi čitav sjever Francuske a moguće i centralni dio
1 komentar(a)
Uragan, Foto: Wikipedia
Uragan, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 20.02.2019. 07:43h

U 12 departmana Francuske proglašen je narandžasti nivo opasnosti zbog približavanja snažnog uragana, javio je Itar-Tas.

Agencija prenosi podatke službe "Meteo Frans" prema kojima bi u sjeverozapadnom dijelu atlantskog priobalja zemlje vjetar mogao da dobije na intenzitetu još ove večeri.

Očekuje se da će nevrijeme pogoditi čitav sjever Francuske, a stručnjaci upozoravaju na mogućnost širenja stihije i na centralni dio zemlje.

Na obali i u priobalnoj zoni brzina vjetra dostizaće između 110 i 140 kilometara na sat i smanjivaće se udaljavanjem od okeana do 110-100 kilometara na sat, navodi ruska agencija.

Vlasti preporučuju stanovništvu da budu oprezni, jer su mogući obaranje drveća, padovi električnih stubova, reklamnih panoa i crijepova sa kuća.

Novembar je tradicionalno početak "jesenjih bura" u Francuskoj.

Ranije danas agencije su javile da je više miliona stanovnika Engleske i Velsa upozoreno da se pripreme za veliko nevrijeme, praćeno obilnim padavinama i snažnim vjetrom.

Nevrijeme će najprije pogoditi južni dio zemlje, a potom se preseliti ka istoku i sieveru.

Britanska meteorološka služba očekuje da će vietar dostizati brzinu oko 130 kilometara na čas. Strahuje se od poplava, da će oluja čupati drveće, ošteti zgrade, ugroziti saobraćaj i elektroprivredu.

Nalet oluje se očekuje u večernjim satima, a trajaće do siutra.

Ova oluja se upoređuje sa "Velikom olujom" iz oktobra 1987. godine, kada je 18 ljudi poginulo u Velikoj Britaniji, a četvoro u Francuskoj, navela je agencija AFP.