Obama od 2010. znao da NSA špijunira Merkel?

"Spiegel" piše da raspolaže dokumentima NSA prema kojima se kancelarka nalazi na listi za prisluškivanje od 2002.
7 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2013. 12:01h

Američki predsjednik Barack Obama bio je obaviješten od 2010. o prisluškivanju mobilnog telefona njemačke kancelarke Angele Merkel koje je možda počelo već 2002., prenose njemački mediji.

Dnevnik "Bild am Sonntag" citirao je izvore američkih tajnih službi prema kojima je šef Američke agencije za sigurnost (NSA) Kejt Aleksander obavijestio Obamu o operaciji prisluškivanja razgovora Angele Merkel već 2010.

"Obama nije prekinuo tu operaciju, pustio je da se nastavi", kazao je visoki zvaničnik službi NSA kojega citira dnevnik.

"Spiegel" piše da raspolaže dokumentima NSA prema kojima se kancelarka nalazi na listi za prisluškivanje od 2002. a bila je na njoj i nekoliko sedmica prije posjeta američkog predsjednika Berlinu u junu ove godine.

Nedavna otkrića o američkog prisluškivanja natjerala su evropske čelnike da zahtijevaju od Vašingtona novi sporazum o skupljanju obavještenja koji bi omogućio očuvanje saveza ali i nastavak borbe protiv terorizma.

Njemačka bi trebala da pošalje izaslanike sa zvaničnicima svojih tajnih službi u SAD naredne sedmice, zadužene da dobiju objašnjenja o tvrdnjama o prisluškivanju mobilnog telefona Merkel od strane američkih tajnih službi.

Galerija

Bonus video: