Konci u rukama češkog Berluskonija

Uprkos očekivanom trijumfu socijaldemokrata, Partija nezadovoljnih građana pravi pobjednik izbora
62 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Babiš, Jaromir Joo, Foto: Beta/AP
Andrej Babiš, Jaromir Joo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.10.2013. 09:58h

Socijaldemokrate su na završenim parlamentarnim izborima u Češkoj osigurale većinu ali se suočavaju sa teškim zadatkom formiranja vlade, nakon što je razočaranost birača etabliranim strankama dovela do ulaska novih partija u parlament.

Socijaldemokrate Bohuslava Sobotke dobile su 21 odsto glasova, što je daleko manje od 30 odsto na koje su ciljali i da bi formirale stabilnu vladu trebaće im više od jednog partnera.

"Ishod možda nije kakav smo zamišljali ali od svih partija imamo najbolji rezultat", kazao je Sobota u Pragu.

U ishodu koji asocira na uspjeh novih, malih partija poput Pokreta pet zvjezdica Bepea Grila u Italiji, veliki pobjednik je pokret ANO (Partija nezadovoljnih građana ili "da" na češkom) milijardera Andreja Babiša.

ANO, partija osnovana prije samo dvije godine i kojoj do pred sami kraj izborne kampanje nije bila naklonjena javnost, završila je na drugom mjestu sa gotovo 19 odsto glasova. Komunisti, nasljednici partije koja je izgubila vlast u Plišanoj revoluciji 1989, osigurali su treće mjesto.

Rezultat izbora ostavlja ovu centralnoevropsku zemlju od 10,5 miliona stanovnika da se suočava sa izgledom dugog političkog cjenkanja i još jednom slabom, nestabilnom vladom.

Ishod je raspršio i nade Sobotke da će formirati manjinsku vladu uz parlamentarnu podršku komunista, jer samo ove dvije partije nemaju većinu. Komunisti, kojima bi ovo bio povratak na vlast od 1989, dobili su oko 15 odsto glasova.

"Socijaldemokrate su spremne da krenu u ove teške pregovore i mi ćemo pokušati da formiramo stabilnu vladu", kazao je, prije nego što je dodao da je spreman da pregovara sa svim strankama izuzev partija desnog centra koje su činile prethodnu vladu.

Vlada je pala u junu zbog nezakonitog prisluškivanja i korupcije, zbog čega su raspisani prijevremeni izbori. Partije koje su činile tu vladu, Građanske demokrate i Top09, dobile su 7,5 odnosno 11,5 odsto glasova.

Izlaznost je bila 59,4 odsto, što je najmanje od 2002.

Babiš, vlasnik više od 200 kompanija i dva češka lista, ubrzo je odbacio ideju da će ANO pomoći Sobotki.

"Ne mogu zamisliti kako podržavamo socijaldemokrate".

Prisustvo sedam partija u parlamentu moglo bi ojačati poziciju predsjednika Miloša Zemana, koji imenuje premijera i višegodišnji je protivnik Sobotke.

Međutim, Zeman je na izborima pretrpio žestok poraz i njegova partija nije ušla u parlament, jer je dobila svega 1,5 odsto glasova.

"Uspjeh će na kraju primorati Babiša da se priključi vladi i preuzme odgovornost, u suprotnom ne znam ko bi mogao da formira vladu“, kazao je Lukas Linek, politički analitičar sa Češke akademija nauka.

Neće napustiti svoje kompanije zbog vlasti

Andrej Babiš je poručio da će i u slučaju da uđe u vladu zadržati vlasništvo nad svojim kompanijama, koje su prošle godine prihodovale 6,91 milijardu dolara.

Magazin „Forbs“ je njegovo bogatstvo procijenio na dvije milijarde dolara. Babiš je, prema riječima jedne bliske osobe, veoma zahtjevan šef i spava svega nekoliko sati dnevno.

On takođe izbjegava savremenu tehnologiju, pa je do nedavno sa sobom nosio stoni kalendar na kojem je bilježio svoje obaveze, napisavši na svom nalogu na Tviteru: "Niko neće moći da hakuje moj raspored".

Bonus video: