Kako je Portugal postigao "nemoguće": Rekli NE štednji i oporavili državu

‘’Ono što se desilo u Portugalu pokazuje da preoštre mjere štednje samo produbljuju recesiju i stvaraju bezizlazni krug. Napravili smo alternativu, fokusirajući se na viši rast i više i bolje poslove
67 pregleda 3 komentar(a)
Porto, Portugal, Foto: Shutterstock
Porto, Portugal, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.07.2018. 07:17h

Evropska ekonomska kriza je nametnula smanjenje plata i penzija, dok se nezaposlenost duplirala. Portugal je 2015. odbio ove mjere štednje i na taj način svoju ekonomiju vratio na put ka razvoju.

Rizik vlade Portugala u vidu ulaganja u razvoj biznisa se isplatio i to se odmah odrazilo na proizvodnju i izvoz.

Obnova ekonomije je vidljiva širom države. Otvara se veliki broj hotela, restarana i prodavnica i na taj način je nezaposlenost smanjena za polovinu. Kompanije Bosch, Google i Mercedez-benz su otvorile svoja predstavništva, što je omogućilo posao hiljadama ljudi.

Strane investicije u avijaciju, građevinu i ostale sektore su na visokom nivou. Inovacije nisu zaobišle stare portugalske industrije kao što su fabrike tekstila i hartije, što za posljedicu ima ogroman porast u izvozu.

‘’Ono što se desilo u Portugalu pokazuje da preoštre mjere štednje samo produbljuju recesiju i stvaraju bezizlazni krug. Napravili smo alternativu, fokusirajući se na viši rast i više i bolje poslove", objašnjava premijer Antonio Kosta.

Lider lijevog centra, Kosta je dobio podršku glasačkog tijela na izborima 2015., jer je obećao da će ukinuti smanjivanje plata, koje je prethodna vlada odobrila da bi smanjila visoki deficit Portugala uz intenacionalnu podršku od 70 milijardi eura (90 milijardi dolara). Kosti je pošlo za rukom da napravi alijansu između Komunističke partije i partija radikalne ljevice u cilju balansiranja standarda sa pravilima eurozone.

Vlada je povećala plate u javnom sektoru, penzije i minimalnu platu i čak su povećali broj dana odmora da bi postigli balans i odgovorili na primjedbe kreditora kao što su Njemačka i Međunarodni monetarni fond. Podršku razvoju biznisa vlada daje u vidu subvencija, poreskih kredita i finansiranja malih i srednjih preduzeća.

Kosta je smanjio troškove u infrastrukturi i time snizio godišnji deficit u budžetu na manje od 1% u odnosu na bruto društveni proizvod, u poređenju sa 4.4% kad je došao na poziciju premijera.

Predviđa se da će Portugal do 2020. ostvariti čak i višak i da će time staviti tačku na deficite koji su trajali četvrtinu vijeka.

Evropski čelnici su prepoznali odgovor Portugala na krizu kao uspješan. Njihovog ministra ekonomije Marija Sentena, koji je organizovao reforme u državi, su postavili na mjesto predsjednika Eurogrupe – uticajnog kolektiva ministara ekonomije u eurozoni.

Ipak, teško je održati ovakav uspjeh. Prošlogodišnji razvoj od 2.7% se polako snižava, zato što Kosta javne investicije drži na niskom nivou od 40 godina da bi smanjio deficit. Iako je obnovio plate u javnom sektoru, one skoro da nisu rasle u odnosu na stanje prije krize. Niske plate u ugovorima za honorarne poslove povećavaju socijalnu nesigurnost, dok je minimalna plata od 580 eura jedna od najnižih u eurozoni.

Sindikati u Portugalu prijete štrajkovima da bi pritisli vladu da poveća plate i javnu potrošnju radi smanjenja nejednakosti.

Portugalske banke su još uvijek u kreditima od poslednje krize što cijelu zemlju čini nesigurnom kad su u pitanju nestabilnosti na finansijskom tržištu koje može da pokrene stanje u bliskoj Italiji.

Vlada je popločala put ka uspjehu tako što je omogućila poreske olakšice stranim kompanijama i tako što je omogućila obuku nezaposlenih.

‘’Kada smo započeli ovaj proces, veliki broj ljudi je rekao da je ono što želimo da postignemo nemoguće. Pokazali smo im da postoji alternativa."

Bonus video: