Austrijski kancelar: Ne mijenjam telefon

Prema njegovim riječima, Evropljani treba zajednički da nastupe po ovom pitanju
0 komentar(a)
Verner Fajman, Foto: Beta/AP
Verner Fajman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.10.2013. 12:29h

Austrijski kancelar Verner Fajman ne namjerava da mijenja svoj mobilini telefon uprkos aferi prisluškivanja.

Pirča o špijuniranju dodatno je podgrijana pošto je britanski list Gardijan objavio da postoje sumnje da je američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) prisluškivala telefone evropskih političara odnosno čak 35 svjetskih lidera.

On je pred Samit EU u Briselu podvukao da ne namjerava da nabavi novi mobilni telefon. Austrijski kancelar inače obično koristi Ajfon, prenosi APA.

"Smatram da kada se sumnja da je toliko ljudi špijunirano ili se koriste njihovi podaci, kako poslovno tako i privatno, to mora naići na negodovanje bilo da se radi o premijeru ili ne," naglasio je Fajman.

Prema njegovim riječima, Evropljani treba zajednički da nastupe po ovom pitanju.

Ako SAD ozbiljno misle ono što često podvlače u nedjeljnim govorima, koliko im je važno partnerstvo, saradnja i produbljenje odnosa sa Evropom, onda sada treba dobro analizirati njihovu spremnost da uklone ovaj remetilački faktor, koji je neprihvatljiv, istakao je kancelar.

Najviši državni službenik Manfred Macka, zadužen za zaštitu od špijunaže u kancelariji šefa vlade, rekao je bečkom dnevniku "Esterajh“, da kancelar koristi više specijalno obezbjeđenih mobilnih telefona različitih marki.

On je takođe kazao da se redovno vrše tehničke provjere kancelarija i da su mobilni telefoni, kao i ukupna tehnička oprema visoko obezbjeđeni, kao i da je u to mnogo investiramo.

"Nemamo naznake da se razgovori kancelara prisluškuju", naglasio je Macka.

Bonus video: