SAD prisluškivale Merkelovu?

"Predsjednik je dao uvjeravanja kancelarki da SAD ne prisluškuju njene komunikacije i neće to činiti", rekao je portparol Bijele kuće Džej Karni
65 pregleda 5 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Rojters
Angela Merkel, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.10.2013. 20:29h

Vlasti u Njemačkoj došle su do informacija da Sjedinjene Države prisluškuju mobilni telefon kancelarke Angele Merkel zbog čega je ona pozvala predsjednika Baraka Obamu da traži momentalno pojašnjenje, kazao je njen portparol.

Portparol Bijele kuće Džej Karni rekao je da je Obama uvjerio Merkel da SAD ne prisluškuju kancelarkine komunikacije.

Međutim, oštro formulisano saopštenje Merkelinog portparola nagovještava da Njemačka nije u potpunosti zadovoljna, naveo je Rojters. U njemu je zahtijevano „momentalno i sveobuhvatno“ pojašnjenje prakse nadzora SAD.

„Ona je jasno stavila do znanja da ovakvu praksu, ukoliko se ispostavi tačnom, smatra potpuno neprihvatljivom i nedvosmisleno je osuđuje“, navedeno je u saopštenju. „Između bliskih prijatelja i partnera, kakvi su SAD i Njemačka već decenijama, ne smije biti ovakvog nadzora komunikacija državnih lidera. Ovo bi bilo teško narušavanje povjerenja i ovakva praksa mora odmah da prestane.“

Navodi o špijuniranju kancelarkinih razgovora pojavili su se dok se američki državni sekretar Džon Keri u Rimu suočavao sa pitanjima o masovnom špijuniranju evropskih saveznika nakon što je podatke objavio Edvard Snouden, bivši službenik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) koji je dobio privremeni azil u Rusiji.

Keri je obećao da će vlasti SAD istražiti da li su njihove obavještajne službe možda ilegalno presretale italijanske telekomunikacije, rekao je Rojtersu izvor iz vlade Italije.

Jedan američki zvaničnik kazao je da je Keri sa italijanskim premijerom Enrikom Letom kratko razgovarao o nedavnim navodima o američkom prikupljanju obavještajnih podataka.

„Keri je jasno stavio do znanja da je naš cilj da pronađemo pravu ravnotežu između očuvanja bezbjednosti i privatnosti građana i da će se rad na tome nastaviti kao i bliska saradnja sa našim prijateljima, uključujući i Italiju“, kazao je.

Francuski predsjednik Fransoa Oland insistira da se pitanje tajnog nadzora stavi na dnevni red sljedećeg samita EU koji će se ove nedjelje održati u Briselu. Francuski dnevnik „Mond“ objavio je ove nedjelje da je NSA masovno prisluškivala građane Francuske.

Direktor NSA Džejms Klaper izjavio je da „Mondovi“ članci sadrže netačne informacije koje navode na pogrešne zaključke.

„Više puta smo jasno rekli da SAD prikupljaju informacije ove vrste, što rade i sve ostale države, da bismo zaštitili svoju zemlju, njene interese i njene saveznike od, između ostalih stvari, prijetnji poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje“, kazao je.

„Mond“ je, međutim, naveo da su „obrađene“ ne samo osobe koje bi se mogle dovesti u vezu sa terorizmom, nego i pojedinci iz svijeta biznisa i politike.

Bonus video: