Papa Franjo razriješio dužnosti "luksuznog biskupa"

Poglavar rimokatoličke crkve je stigao u trenutku kada je biskup propovjedao koliko je važno da biskupi budu skromni, da pomažu siromašnima i da ne žive “kao prinčevi”
51 pregleda 2 komentar(a)
Franc-Peter Tebarc-van Elst, Foto: Beta/AP
Franc-Peter Tebarc-van Elst, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.10.2013. 14:04h

Papa Franjo naredio je danas njemačkom rimokatoličkom biskupu iz Limburga, poznatom po rasipničkom ponašanju, da napusti svoju biskupiju na neodređeno vrijeme.

Papa Franjo se prije dva dana sastao sa biskupom Franc-Peter Tebarc-van Elstom (53) koji je svojim rasipanjem crkvenog budžeta izazvao veliki skandal u Njemačkoj.

Poglavar rimokatoličke crkve je stigao u trenutku kada je biskup propovjedao koliko je važno da biskupi budu skromni, da pomažu siromašnima i da ne žive “kao prinčevi”.

Limburški biskup je umjesto prethodno procjenjenih 13,5 miliona eura utrošio 31 milion eura na renoviranje svoje rezidencije.

To uključuje privatnu kapelu od 2,9 miliona, kadu od 15.000 i konferencijski sto od 25.000 eura, objavili su njemački mediji opozivajući se na zvanične podatke. Zvaničnici biskupije naveli su podatak da je “fensi biskup” utrošio 15.000 eura na kupatilo u rezidenciji, a za uređenje bašte je dao čitavih 783.000 evra.

Biskup Tebarc-van Elstom “trenutno nije u poziciji da obavlja biskupsku službu” i naloženo mu je da napusti biskupiju na neodređeno vrijeme, dok se ne sprovede istraga o njegovim prekomernim troškovima, navodi se u saopštenju, javio je AFP. Njegovom biskupijom će za to vrijeme upravljati vikar.

“Luksuzni biskup Limburga” je na čelo biskupije došao 2008. godine, od kada je crkvu napustilo na hiljade vjernika.

Bonus video: