Erdogan ismijava Brisel: Bolje da EU ocijeni vlastiti napredak

Kako je turski premijer dočekao to što Evropska unija otvara novo poglavlje sa Turskom,
10 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2013. 13:56h

Evropska unija će poslije tri godine obnoviti pregovore o pristupanju sa Turskom, nakon što je Njemačka odustala od protivljenja koje je izazvao odgovor vlasti na ulične proteste.

Turska je počela pregovore o pridruživanju EU 2005, 18 godina nakon apliciranja. Međutim, napredak je usporen nizom političkih prepreka, uglavnom zbog Kipra i protivljenja turskom članstvu u Njemačkoj i Francuskoj.

Novo poglavlje u pregovorima sa 28-članom Unijom biće otvoreno 5. novembra a ovaj proces bi trebalo da se ubrza kako bi Ankara mogla da sprovede demokratske reforme, kazao je juče evropski komesar za proširenje Štefan File.

„Skorašnji događaji u Turskoj naglasili su važnost angažovanja EU i kako je EU i dalje polazna tačka za reforme u Turskoj“, kazao je.

Mnoge evropske prijestonice žele da naprave dugo očekivani korak po pitanju turskog puta u EU, ističući da Evropa treba da iskoristi rapidni rast i sve veći uticaj Ankare na Bliskom istoku. Drugi strahuju zbog širenja, jer bi se EU onda graničila sa zemljama poput Sirije, Iraka i Irana.

Ranije ovog mjeseca, Evropska komisija je pohvalila reforme u pravosuđu i vladinu najavu zakona koji imaju za cilj očuvanje mirovnog procesa sa kurdskim pobunjenicima.

Međutim, EK je u svom izvještaju okrivila tursku policiju za upotrebu prekomjerne sile kako bi ugušila proteste koji su počeli krajem maja, zahtijevajući od vlade da pojača kontrolu nad policijom i nastavi sa istragom o njihovom ponašanju.

Šest osoba je izgubilo život a oko 8.000 je povrijeđeno u nasilju kada su se protesti protiv vlade premijera Tajipa Erdogana proširili Turskom a policija je koristila suzavac i vodeni top da bi razbila mirne proteste u jednom istanbulskom parku.

Vlade EU, na čelu sa Njemačkom, donijele su u junu odluku o odlaganju pregovora kao odgovor na reakciju Turske na nemire.

Novootvoreno poglavlje – jedno od 33 koja moraju biti zaključena prije nego što Turska može da se pridruži EU – tiče se načina na koji ova zemlja troši pomoć EU namijenjenu siromašnim regionima.

Ministar za evropska pitanja, Egemen Bagis, pozdravio je odluku i kazao da se nada da će ona obilježiti novi početak u pregovorima Ankare i bloka.

„Nadamo se da će odnosi Turske sa EU postati sređeniji i da ćemo iskusiti period u kojem su uklonjene nelogične, nepotrebne i beznačajne prepreke“, kazao je na ručku za odlazećeg ambasadora EU u Turskoj.

Erdogan, koji je osudio kritike međunarodne zajednice na račun vladine reakcije na proteste i često napadao odnos EU prema Turskoj, ismijao je juče Brisel.

„Je li jedina preokupacija EU pripremanje izvještaja o napretku Turske“, kazao je u govoru poslanicima vladajuće partije AK u parlamentu.

„EU je krajnje darežljiva u kritikovanju zemalja kandidata i čekamo da bude samokritična i napiše izvještaj o vlastitom napretku“.

Galerija

Bonus video: