Dablin: Još jedan slučaj "plavog anđela"

Plavokosa sedmogodišnja djevojčica je oduzeta romskoj porodici u Dablinu u ponedjeljak popodne
79 pregleda 0 komentar(a)
plavi anđeo, Grčka, Foto: Greece.greekreporter.com
plavi anđeo, Grčka, Foto: Greece.greekreporter.com
Ažurirano: 22.10.2013. 18:22h

Nakon slučaja u Grčkoj, gdje je romskoj porodici oduzeta plavokosa djevojčica, slično se dogodilo i u Irskoj, gdje je takođe romskom paru uzeto 7-godišnje dijete.

Plavokosa sedmogodišnja djevojčica je oduzeta romskoj porodici u Dablinu u ponedjeljak popodne i smještena je u zdravstvenu ustanovu. Policija je za djevojčicu doznala putem anonimne dojave zabrinutog građanina kojem je bilo čudno što djevojčica ne liči ni na jendog člana svoje porodice, javlja BBC.

Irska romska porodica živi u naselju Talagt, u južnom dijelu Dablina i ima više djece, među kojima se nalazi i sedmogodišnja djevojčica plave kose i plavih očiju. Na zahtjev policije da pokažu djevojčicin izvod iz matične knjige rođenih, roditelji su dva sata tragali za dokumentima i na kraju polazali policiji djevojčicine dokumente, izvod i pasoš.

Podaci iz dokumenata se nisu podudarali sa stvarnošću, jer je u izvodu navedeno da je devojčica rođena u aprilu 2006. godine u dablinskoj bolnici Kombe, dok u bolnici takav podatak ne postoji. Slika u pasošu takođe ne odgovara sadašnjem izgledu djevojčice.

Ova porodica već godinama živi u Irskoj, ali prema zvaničnim podacima često putuju u Rumuniju

U međuvremenu, policija se posavjetovala sa lekarima u bolnici, interesujući se da li je moguće da Romi dobiju dijete bele puti, plave kose i plavih očiju. Stručnjaci su odgovorili da je to skoro nemoguće.

Istraga je u toku, a policija će u sklopu istrage uzeti DNK nalaze roditelja i male djevojčice za koju se sumnja da je oteta. Zbog toga se još uvijek provjeravaju informacije dobijene od romskog para i još uvijek niko nije uhapšen.

Ova porodica već godinama živi u Irskoj, ali prema zvaničnim podacima često putuju u Rumuniju.

Ovaj slučaj je sličan sa onim koji je nedavno otkriven u Grčkoj, gdje je policija, tokom rutinske kontrole romskog kampa, kod jednog romskog bračnog para pronašla plavokosu djevojčicu zelenih očiju, kojoj su oni dali ime Marija.

Nakon, oprečnih izjava navodnih roditelja "plavog anđela", kako su mediji odmah prozvali djevojčicu, istraga je pokazala da Marijin DNK ne odgovara DNK Kristosa Salisa (39) i Eleftherije Dimopoulou (40) koji su se izjasnili kao njeni roditelji. Njima se sudi za otmicu djeteta, a oni tvrde da su je usvojili uz pristanak njene biološke majke.

Bonus video: