Borba za slobodan Tibet i u Ženevi

Britanska agencija navodi da su aktivisti apelovali na države članice UN da blokiraju izbor Kine u UNHRC početkom novembra
0 komentar(a)
Slobodan tibet, ženeva, Foto: Beta/AP
Slobodan tibet, ženeva, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.10.2013. 14:24h

Aktivisti sa Tibeta protestovali su danas u Ženevi, ispred sjedišta Savjeta za ljudska prava UN, protiv kineske vlasti u području Tibeta.

Aktivisti iz grupe Studenti za slobodan Tibet popeli su se na Palatu nacija u Ženevi i postavili bijelu zastavu sa sloganom "Kina ne poštuje ljudska prava na Tibetu - UN podrži Tibet", prenijela je agencija Rojters.

Britanska agencija navodi da su aktivisti apelovali na države članice UN da blokiraju izbor Kine u UNHRC početkom novembra.

Portparolka UNHRC Korin Momal Vanian je rekla da njihovo obezbjeđenje trenutno vodi razgovore sa aktivistima na utvrđivanju okolnosti incidenta.

"Oni ne mogu uhapsiti pojedince, ali mogu naknadno odlučiti da li da ih puste ili predaju vlastima zemlje domaćina", navela je portparolka.

Istovremeno, portparolka kineskog ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing odgovorila je, u saopštenju, da je Kina spremna da radi sa ostalim stranama u duhu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja na unaprjeđenju ljudskih prava.

"Ali, mi se čvrsto protivimo ovim vrstama pristrasne i zlonamjerne kritike", navela je Hua.

Kina je medju 47 članica UNHRC koji ima rotirajuće članstvo, a na Forumu u Ženevi trebalo je danas da bude podnijet periodični izvještaj o stanju ljudskih prava u država članica UN u prošlom četvorogodišnjem periodu.

Bonus video: